Odluku da ne ukida srpske institucije na Kosovu i Metohiji državni vrh Srbije pokazaće na delu već na predstojećem popisu, a potom i prilikom raspisivanja izbora. Iako je Beograd odlučan da i na KiM raspiše parlamentarne i predsednike izbore u isto vreme kad i u ostatku Srbije, sprovođenje lokalnih izbora zavisiće od razvoja događaja narednih mesec i po – izjavio je za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Janjić očekuje da će se u tom roku „rešiti sudbina severa KiM“ i napominje da bi najbolje bilo da se do rešenja dođe pregovorima. On ne isključuje mogućnost da Priština u novembru raspiše kosovske lokalne izbore. Jedna od mogućih varijanti je, kaže Janjić, i da Priština posle tih izbora imenuje privremene organe lokalne uprave u srpskim sredinama, a postojeće srpske proglasi „ilegalnim”, uz zahtev da Euleksa poštuje Ustav i zakone Kosova, što bi Beograd dovelo u situaciju da na terenu nema ko da sprovede srpske izbore.

– Beograd ozbiljno razmišlja da na celom KiM spovede popis stanovništva, ali to zavisi od situacije na terenu, koja je veoma napeta. To važi i za lokalne izbore, koje će Beograd organizovati na KiM tamo gde bude bilo moguće – izjavio je za Danas Goran Bogdanović, ministar za KiM i funkcioner DS.

Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM, smatra da je još rano da se odlučuje o raspisivanju izbora na KiM. On je izjavio za Danas da je „stav predsednika Tadića jasan – srpske institucije na KiM neće se ukidati, mada će se razmišljati o njihovom reorganizovanju“. Ivanović ističe da “Beograd mora da bude spreman na sve moguće ishode“.

– Ako je verovati izjavi Borisa Tadića da nema ukidanja srpskih institucija na KiM, treba očekivati da će Skupština Srbije raspisati lokalne izbore u celoj Pokrajini. Za sada nema najave ni da će se popis u Srbiji spovesti i na KiM. Jakšić ističe da ga ne bi čudilo da „Tadić, kako se ne bi zamerio Zapadu, umesto lokalnih izbora na KiM, produži mandat sadašnjim upravama u Pokrajini, kao što je ranije radio pokojni Slobodan Milošević“. To bi, upozorava Jakšić, bio početak njihove marginalizacije i slabljenje legitimiteta. On kaže da će DSS kao i 2008. tražiti da se 2012. na KiM raspišu i lokalni i pokrajinski izbori.

– Izjave o opstanku srpskih institucija na KiM Beograd će potvrditi očuvanjem jedinstvenog sistema zdravstva, obrazovanja, socijale, kao i funkcionisanjem svega što radi, uključujući i lokalnu samoupravu na severu. Prvi test sada su lekovi za stanovništvo južno od Ibra i školski udžbenici sa srpske đake – izjavila je za Danas Rada Trajković, poslanik Jedinstvene srpske liste u kosovskom parlamentu.

Ona smatra da lokalne izbore Beograd treba da raspiše na severu KiM, dok bi njihovo sprovođenje u srpskim enklava južno od Ibra, koje su pod velikim pritiskom Prištine, moglo da izazove akciju kosovskih specijalaca. Trajković upozorava da su „sledećih šest meseci presudni za bezbednosnu situaciju na KiM, koje je pred bankrotom, jer bi se eventualno „kosovsko proleće“ odrazilo i na Srbe“.

Finansijska podrška

– U ovom trenutku kad se borimo za opstanak i suočavamo s pogubnim posledicama sporazuma koji je Borislav Stefanović sklopio sa Kforom, izbori su u drugom planu. Računamo da će ih Beograd i ovde raspisati i to za sve građane KiM. Ono što je suština i što neprekidno tražimo jeste jačanje srpskih institucija, ali Beograd svake godine sve manje ulaže na KiM – kaže za Danas Dragiša Milović, predsednik Opštine Zvečan. Pojedini politički krugovi smatraju da će, osim sprovođenja izbora, finansijska podrška srpskim institucijama na KiM biti jedna od glavnih potvrda da je vlast ozbiljno mislila odgovarajući negativno na jedan od tri uslova nemačkog državnog kancelara Angele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari