PSG: Komisije međunarodnih novinarskih organizacija da ocene stepen slobode medija 1Foto: Logo

Pokret slobodnih građana (PSG) apelovao je danas na Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) i Evropsku federaciju novinara (EFJ), koje su osudile upad u Radio televiziju Srbije, da formiraju nezavisnu komisiju koja će oceniti stepen slobode medija u Srbiji.

PSG je u saopštenju naveo da bi komisije posebno trebale da cene istinitost, blagovremenost i tačnost informacija koje se plasiraju preko Javnog servisa i svih drugih medija koji imaju nacionalnu frekvenciju.

„Nezavisna komisija bi bila dužna da u šest meseci prati i izvesti IFJ, EFJ, Evropski parlament, Evropsku komisiju i OEBS o stanju slobode medija u Srbiji i daju smernice za dalje delovanje“, naveli su iz PSG.

PSG je istakao da je upad na RTS potpuno opravdan, s obzirom da je javni servis „mnogo detaljnije izveštavao sa protesta koji se dešavaju u Francuskoj, nego sa onih koji se već tri meseca održavaju u preko sto gradova u Srbiji“.

„Novinari ove medijske kuće ni na koji način nisu bili ugroženi, a jedini zahtev koji su demontranti za njih imali jeste da svoj posao rade prema Kodeksu novinara Srbije“, saopštio je PSG.

Pokret se osvrnuo i na rečenice u saopštenjima IFJ i EFJ da je nedopustiv upad u prostorije bilo kog medija u demokratskoj zemlji, ocenjujući da Srbija nije demokratska zemlja i da je prema oceni organizacije „Fridom haus“ proglašena za delimično slobodnu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari