PSS pozvao ministra Stefanovića da objasni nemoć države pred huliganima 1Foto: Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Pokret Slobodna Srbija (PSS) pozvao je danas odlazećeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da objasni „otkud tolika nemoć države pred huliganskim grupama“ kakva je ove nedelje upala u Galeriju „Stara kapetanija“ u Zemunu i uništila izložbu karikatura protiv nasilja.

Grupa od 15 mladića, s maskama i kapuljačama upala je u utorak na izložbu u okviru festivala „Novo doba“ u Staroj kapetaniji u Zemunu, bacila suzavac, pocepala izložene radove i nesmetano otišla.

U saopštenju Pokret traži da Stefanović objasni da li su tačne spekulacije u javnosti da su to „parapolicijske snage“.

„Kako gospodine Stefanoviću objašnjavate da se napad na eksponate i umetnike dogodio na samo minut hoda od policijske stanice? Ukoliko su ove spekulacije tačne, objasnite gospodine Ministre ko i zbog čega gura ovo društvo ka fašizaciji?“, pita PSS.

Pokret traži državnu zaštitu slobode umetničkog izražavanja koja je“ Ustavom garantovana, kao jedan od temelja civilizovanog građanskog društva“.

„Podsećamo da su ove slobode garantovane međunarodnim konvencijama, i da je Srbija kao potpisnica dužna da ih sprovodi. Evropa je ovakve pojave već gledala u prošlom veku, i za to platila strašnu cenu“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari