Prištinski mediji pišu da u pucnjavi na severu Kosova učestvuju i pripadnici "Obraza", Mladen Obradović za Danas to demantuje 1foto: Printscreen/YouTube/Glas javnosti

Prištinski Albanian post piše da u napadu na Kosovsku policiju u selu Banjska, uz pripadnike Vagnera i Specnaza, i pripadnici desničarske organizacije iz Srbije „Obraz“. Mladen Obradović, predsednik „Svetosavskog saveza Obraz“, ovakve navode demantuje.

Tokom noći, oko tri časa iza ponoći, došlo je do napada na Kosovsku policiju u zvečanskom selu Banjska, prilikom kog je jedan policajac izgubio život, a drugi je ranjen i trenutno je van životne opasnosti.

Po kasnije objavljenim informacijama, ali i navodima koji su dolazili iz KP, zvanične Prištine, ali i Eparhije-raško prizrenske, i dalje se dešava razmena vatre, a grupa maskiranih lica kasnije je blindiranim vozilom upala u dvorište manastira Banjska.

Kosovski premijer Aljbin Kurti za napad je okrivio tridesetočlanu maskiranu grupa koja se nalazila u vozilu bez tablica.

Prištinski „Albanian post“ piše da nezvanično saznaje da se u toj grupi nalaze pripadnici ruske paramilitarne organizacije Vagner, ruskih specijalnih jedinica Specnaz, ali i srpske desničarske organizacije „Obraz“.

Mladen Obradović, predsednik „Obraza“, demantuje ovakve navode. Odgovara da je to „potpuna laž i izmišljotina“.

„Duboko sam uveren da je poptuna laž da u tome učestvuju bilo koji Rusi iz bilo koje organizacije. Ovaj nemili događaj mi liči na neku vrstu provokacije koju je izazvao onaj koji želi potpuno kontrolu severa Kosova od strane Albanaca“, kaže on.

Navodi da nije pristalica ubistava i da to ne podržava, ali i da, s obzirom sve informacije dolaze „s albanske strane“, ne može biti siguran da je do ubistva došlo. Napominje da i ne podržava prisustvo Kosovske policije i specijalnih jedinica na KiM.

„Ovo što se dešava na severu KiM je još jedna od pogubnih posledica politike Aleksandra Vučića koji se prema Kosovu odnosi onako kako se Pašinjah odnosio prema Nagorno Karabahu. Kao što Pašinjan stvorio sve preduslove da Nagorno Karabah dođe u ruke Azerbejdžana tako je i Vučić omogućio da Kosovu dođe pod punu kontrolu Kurtija i njegovih separatističkih jedinica, ROSU jedinice i slično. Njih ne bi bilo da Vučić nije potpisao Briselski, Vašingtoski, pristao na Ohridski sporazum. Ovaj incident je samo posledica toga. Dok je srpski narod mogao da se brani demonstracijama i barikadama, Kosovska policija i specijalci nisu mogli ni da dođu na sever“, smatra on, dodajući da je potrebna potpuna promena politike Srbije prema Kosovu i Metohiji.

Podsetimo da je Prvi osnovni sud u Beogradu osudio 27. marta ove godine vođu „Obraza“ Mladena Obradovića na deset meseci zatvora zbog širenja mržnje pred otkazanu Paradu ponosa u septembru 2009. godine.

Obradović je osuđen da je ispisivanjem grafita „Čekamo vas“, „Smrt pederima“ i „Beogradom krv će liti, gej parade neće biti“ i izjavama u medijima širio mržnju prema gej populaciji.

Sudsko veće je prihvatilo tezu tužilaštva po kome je grafiti „Čekamo vas“ bio pretnja LGBT populaciji, a ne kako je u svojoj odbrani izneo Obradović „poziv na pokajanje“, piše Vreme.

Obradović je takođe ranije osuđen na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda na beogradskim ulicama tokom Parade ponosa 10. oktobra 2010, i kada je došlo do žestokih sukoba na beogradskim ulicama tokom kojih je povređena 141 osoba.

Viši sud u Beogradu oslobodio je 2016. godine vođu Obraza i njegove saradnike optužbi za ovo delo, što su organizatori Prajda ocenili kao neprihvatljivo. Nekada „Otačastveni pokret Obraz“ zabranjen je odlukom Ustavnog suda, ali je nastavio da deluje pod novim imenom.

Učestvovali su u organizaciji ovogodišnjih protesta podrške Rusiji „Srbi i Rusi – braća zauvek“ zajedno sa takođe desničarskom organizacijom „Narodne patrole“, a njihov aktivista viđen je i na sastanku organizatora „Litija za spas Srbije“ kojim se deo desno orijentisanih i klerikalnih organizacija protivio održavanju Evroprajda prošle godine.

Najnovije informacije o situaciji na Kosovu i Metohiji pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari