Puhovski: Vučić i Grabar Kitarović su se osramotili 1Foto: EPA-EFE/ STRINGER

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su se jako osramotili.

Ovakav odnos dve države, samo dva i po meseca nakon njihovog susreta, čiji je ishod bio objava javnosti da ti odnosi od tog trenutka kreću uzlaznom putanjom, pokazuje svu tu sramotu dva najviša zvaničnika Hrvatske i Srbije – komentariše za Danas Žarko Puhovski, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, odluku Vlade Srbije da zabrani ulazak u zemlju hrvatskom ministru odbrane i potpredsedniku tamošnje vlade.

On napominje da je uvođenje međusobnih mera o zabrani ulaska u zemlju ministara dve države zaostala, devetnaestovekovna praksa.

– To je jedna loša, hladnoratovska priča koja nema nikakvog značaja i kreće se na simboličkoj ravni. Dakle, takve mere nemaju nikakve praktične posledice i ikakvog konkretnog smisla. To znači da ne postoje realni problemi, već se oni stvaraju na simboličan način – smatra sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, dobro je što građani obe države na to ne obraćaju posebnu pažnju.

– Vi možete videti hiljade i hiljade građana Srbije kako letuju potpuno neometano na hrvatskom primorju. Iako se, recimo, oko Oluje retorika na relaciji Zagreb – Beograd zaoštrava, nema nijednog incidenta među stanovništvom – ocenjuje Žarko Puhovski za Danas.

On zaključuje da ovakav odnos Hrvatske i Srbije odgovara vlastima obe države.

– Vladajućoj partiji u Hrvatskoj odgovara zbog biračke baze – desničara i crkve, a Vučiću odgovara loš odnos sa Hrvatskom zato što na taj način prebacuje pred domaćim javnim mnjenjem fokus sa Kosova, u pogledu čega će, sada je sasvim jasno, nešto morati da uradi – zaključuje Puhovski za Danas.

Vlada Srbije donela je na jučerašnjoj sednici odluku o zabrani ulaska u Srbiju ministru odbrane i potpredsedniku Vlade Hrvatske Damiru Krstičeviću. Ministar Krstičević do daljeg nije dobrodošao u Srbiju, navedeno je u saopštenju Vlade.

Ta mera usledila je kao odgovor na odluku Hrvatske da zabrani ulazak u zemlju ministru odbrane Aleksandru Vulinu. Vlada Srbije smatra da su ovakvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusedske saradnje i poštovanju osnovnih evropskih vrednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi. U saopštenju se dodaje da Vlada Srbije ostaje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regionu i poštovanju evropskih načela i vrednosti, u interesu svih građana Srbije i regiona.

Večernji list objavio je juče da će zvanični Zagreb, ukoliko iz Srbije bude stigla recipročna mera, „posegnuti za novim diplomatskim korakom“. „Jedini koji Zagrebu preostaje, u slučaju da Vlada Srbije proglasi nepoželjnim nekoga od hrvatskih ministara, kako se u Beogradu već spekuliše, biće momentalno povlačenje ambasadora Hrvatske Gordana Bakote iz Beograda na konsultacije“, navodi se. Kako se dodaje, to defakto znači i zamrzavanje političkih odnosa, ali ono ne bi značilo prekidanje ekonomskih i trgovinskih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari