Rada Trajković angažovala advokatsku kancelariju Tomanović 1foto Aleksandar Roknić Danas

Rada Trajković, političarka sa Kosova koju koju već 17 sati drže na srpskoj strani prelaza Merdare sa Kosovom, angažovala je advokatsku kancelariju Tomanović, saopšteno je danas iz te kancelarije.

„Građaninu Srbije se ne sme protivpravno uskratiti sloboda kretanja. Ako BIA i MUP ipak uvažavaju Ustav i zakone Republike Srbije i Kosovo i Metohiju pravno tretiraju kao deo Srbije, onda je nužno da prihvate da se građaninu Srbije ne sme ograničavati da iz jednog dela Srbije dolazi u drugi deo Srbije. I MUP i BIA moraju da poštuju zakone Srbije i predviđene procedure i prava građana ali ako je BIA pravno pogrešno preuzela nadležnost policije ne sme da preuzima nadležnost suda. Uzimanje i zadržavanje ličnih dokumenata našem klijentu, njenom sinu i još jednom licu, u mestu Merdare bez pravnog osnova, bez pravnog akta i pravne argumentacije je sfera protivpravnosti koja traje već više od 17 sati. Objašnjenje da je to nalog iz Beograda takav postupak ne čini zakonitim“, navodi se u saopštenju kancelarije Tomanović.

Dodaje se da je ta kancelarija zatražila od BIA i MUP-a podatke nužne radi pokretanja odgovarajućih pravnih postupaka „jer protivpravnost u postupanju prema građanima zabranjuju zakoni Republike Srbije, Ustav i međunarodnopravna dokumenta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari