Rada Trajković: Vučić je Briselskim sporazumom potpisao unutrašnju nezavisnost Kosova 1Foto: Printscreen/N1

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković kazala je nakon propalih pregovora Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu da Srbi sa severa Kosova ne znaju šta će se sa njima dešavati.

“Oni koji su napravili situaciju da zbog tablica dođemo u ovu poziciju, razvoj situacije govori da nisu imali ni strategiju ni plan”, rekla je Trajković u emisiji Newsnight na N1.

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović kaže da već godinama posotji trend da obe strane gase neku akutnu situaciju, i da se iz jedne krize ide u drugu, a sistemskog rešenja nema.

“Imamo jedno stanje bezvlašća koje može da se pretvori u nešto mnogo gore”, rekao je on i ocenio da su Srbi na severu taoci Srpske liste.

Ocenio je da sutra može doći do situacije u kojoj albanski policajac zaustavi Srbina sa KM tablicama i da to izazove incident.

Govoreći o napuštanju kosovskih institucija, Rada Trajković kaže da je bio “samoubilački potez” ostaviti narod bez legalnih i legitimnih ljudi pod oružjem koji su mogli da im pomognu, misleći na Srbe u policiji Kosova.

Priče o podeli teritorije Kosova prokomentarisala je rekavši da toga neće biti, jer je NATO na celoj teritoriji.

Navela je i da se Srbija sve više “zarobljava” sa pro-ruskom strategijom, i da se radi “najklasičnija ruska propaganda”.

Dodaje i da je Aleksandar Vučić Briselskim sporazumom “potpisao unutrašnju nezavisnost Kosova” – da se, kako je rekla, stvara vojska kosova, samo da ne ide na sever, i da se integrišu policija i pravosuđe.

Borko Stefanović je, govoreći o izjavi šefa diplomatije EU Žozepa Borela da dogovr nije postignut zbog Prištine, rekao da to pokazuje nemoć procesa vođenog od strane EU i njen nedostatak diplomatske snage.

Istakao je da su Sjedinjene Američke Države jedine koje mogu da nateraju Aljbina Kurtija da poštuje sporazume.

Smatra i da se nazire “realna, ozbiljna opasnost” da Aljbinu Kurtiju padne vlada.

“Ja mislim da je to dosta realno i da je on izgubio podršku zapadnih saveznika”, rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari