AFoto: Beta//Dimitrije Goll

Uoči sutrašnjeg početka primene odluke Vlade Kosova da kažnjava sa 150 evra građane sa srpskim registarskim tablicama, situacija je, prema rečima predsenika Srbije Aleksandra Vučića, na severu Kosova na ivici sukoba i zato, prema njegovoj proceni, treba biti zabrinut ali ne treba paničiti.

Iako pokušava da smiri situaciju, on poručuje da srpski narod mora da zna da iza sebe ima svoju srpsku državu u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom 1244 i svim onim na šta se pozivaju zapadni partneri kad govore o Ukrajini, i na vezi je sa načelnikom Generalštaba vojske Srbije Milanom Mojsilovićem i ministrom obrane Milošem Vučevićem, koji ne daje tako umirujuće izjave.

Iako sada borbena gotovost vojske Srbije nije podignuta na viši nivo, bar ne da javnost zna, kao što je to učinjeno prvog dana primene odluke kosovske vlade o preregistraciji vozila, Vučević danas, kako je  preneo Kosovo online, pred razgovore u Briselu kaže da je bezbednosna situacija zabrinjavjuća, ali da se ne dešava ništa što narušava bezbednost Srba.

Međutim, kako je dodao, atmosfera je toliko napeta i zapaljiva, da kada bi neko zapalio šibicu, goreo bi vazduh.

On je naveo i da će vojska postupati u skladu sa naredbama predsednika Vučića, odnosno da će ukoliko predsednik Srbije naredi vojska preduzeti sve mere da zaštiti Srbe na KiM.

Posle neuspelih razgovora u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, situacija kao da se promenila.

Vučić izjavljuje da je očigledno da je neko drugi mesecima planirao sukobe i da nije slučajno što je večeras sve što postoji od policije u Prištini je poslato na četiri destinacije.

– Svuda su postavili svoje specijalne jedinice. Belvedere su napunili do vrha, valjda treba neko da se uplaši – kazao je Vučić.

A Kosovo online piše da su specijalne jedinice Kosovske policije krenule iz jedne od baza kod Južne Mitrovice prema severu Kosova, te da su u prethodnom periodu obično su iz te baze jedinice upućivane ka prelazu Brnjak. U Severnoj Mitrovici je, kako je navedeno, večeras prisutno manje policije Euleks nego prethodnih dana. Pešačkih patrola nema, poneki džip kruži gradskim ulicama, a na samom mostu koji razdvaja Severnu i Južnu Mitrovici nalazi se samo jedno vozilo italijanskih karabinjera.

U takvoj situaciji, Vučić poručuje Srbima sa KiM da se sukobi moraju izbeći na sve načine, da se mora sačuvati mir.

– Da pokušamo da sačuvamo mir. Mi moramo da pokušamo da pokažemo da nijednog sekunda nismo želeli sukobe. Ne da koristimo tuđu bahatost i aroganciju da bismo prihvatali sukobe, već da ih izbegavamo do krajnjih granica. Da ako protestuju – protestuju mirno i demokratski, da damo sve od da sačuvamo mir – naglasio je Vučić.

Kako je dodao, šta god da rade i kako god da rade, kada organizuju proteste, to ne sme da budu nasilni protesti, demonstracije snage volje, a ne oružja.

Kaže da je bitno i da srpska strana ne bude kriva odnosno da „mi ne izazivamo ništa i nikoga“.

On je objasnio da su Srbi na Kosovu siti svega.

– Srbija će biti veoma posvećena miru. Pažljivo ćemo donositi odluke o svakom svom potezu. Narodu na Kosovu i Metohiji želim da kažem da ćemo dati sve od sebe da budu bezbedni, ali ako neko misli da može da provodi proterivanje našeg naroda, ubijanje i ranjavanje naših ljudi, moje je da ponovim da ćemo biti uz svoj srpski narod i da ga nećemo ostaviti na cedilu. Čuvaćemo mir i stabilnost, ali srpski narod mora da zna da iza sebe ima svoju srpsku državu u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom 1244 i svim onim na šta se pozivaju zapadni partneri kad govore o Ukrajini – zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je za večeras i noćas razgovore sa predstavnicima Srba na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari