Aleksandar Vučić u vanrednom obraćanju: Situacija teška i na ivici sukoba, ali nema mesta panici 1Foto: Screenshot/RTS

Obaveštajni podaci pokazuju da je sutuacija teška i na ivici sukoba. Večeras sve što postoji od tzv. specijalne policije u Prištini poslato je na četiri desnitacije na severu. Postoji ogroman bes kod srpskog stanovništva na severu KiM. Večeras ću imati sastanak sa Srbima sa KiM. Molba je vrlo jasna – da pokušamo da sačuvamo mir, rekao je večeras predsednik Srbije u vanrednom obraćanju javnosti posle neuspelog razgovora danas u Briselu.

Prema njegovim rečima, težak je period pred nama, ali nema razloga za paniku. Ipak, dodaje da moramo biti zabrinuti.

– Večeras sve što postoji od tzv. specijalne policije u Prištini poslato na četiri desnitacije od puta Srbica – Zubin potok gde su zauzeli dva mesta, do Čečeva ako se tako naziva, Jasenovik. Valjda neko treba da se uplaši. Za nas je problem je da Srbi znaju da nije njihova obaveza da plaćaju hrač koji nije propisan nijednim aktom. Postoji ogroman bes kod srpskog stanovništva na severu KiM. Večeras ću imati sastanak sa Srbima sa KiM. Moja molba će biti vrlo jasna, da pokušamo da sačuvamo mir. Moramo da pokažemo da ne želimo sukob. Ako protestuju neka to bude mirno i demokratski. Srbija će poštovati zahtev Žozepa Borelja i nećemo obnavljati tablice, dok Priština neće poštivati zahtev – naveo je Vučić.

Kako je dodao, Srbi moraju da znaju da iza sebe imaju svoju državu u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244.

Po prvi put je rečeno da je Srbija nije kriva, kazao je on, ali to ne oseća kao pobedu.

Vučić je rekao da je ponosan što je delegacija Beograda došla u Brisel sa jasnom i nedvosmislenom idejom da razgovara i da se dogovara, da ne traži dlaku u jajetu, prihvata kompromise i da sačuva mir i stabilnost celog regiona, teda je u više navrata prihvatala i nove predloge.

On je potvrdio da Srbija  nema problem sa KS tablicama za Srbe na celoj teritoriji Kosova.

– Ne moramo KM dovoljno su statusno neutralne KS. Na to je druga strana burno reagovala da je Unmik davna prošlost na Kosovu i da imaju pravo da izvlače prave konsekvence iz pitanja i prsude MSP – kao je on.

Vučić je naveo da se mora implemetirati ono što je na snazi, a da druga strana pokušava da nam kaže da ćemo možda dobiti et ZSO ali tek kada prihvatimo nezavisnot.

On je izjavio da nemamo problem da razgovaramo o planu Šolc-Makron, s tim što se znaju šta su naše crvene linije, ali insistiramo da se pre svega primeni ono što je već dogovoreno i potpisano.

Komentarišući današnje razgovore u Briselu, Vučić je na konferenciji za medije rekao da je problem što postoji pokušaj da nam kažu da možemo da dobijemo Zajednicu srpskih opština tek kada na jedan ili drugi način prihvatimo nezavisnost Kosova.

Vučić je naveo da je na današnjem sastanku u jednom trenutku izgledalo da je blizu dogovor kada je visoki predstavnik EU Đozep Borelj predložio tekst u kome se navodi „da su se Kurti i Vučić dogovorili o merama za izbegavanje eskalacije“.

Ni to na kraju nije prihvaćeno, rekao je Vučić i naglasio da smo prihvatili predlog da Kosovo suspenduje sve akcije koje su vezane za preregasticaiju vozilu, a da Srbija više ne izdaje i ne obnavlja tablice sa mestima na Kosovu i da se nastave razgovori o trajnom rešenju tog pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari