Sagovornici Danasa o podizanju borbene gotovosti vojske: Ako izbije oružani konflikt Beograda i Prištine, istorija će ga zabeležiti kao “rat oko registarskih tablica” 1ilustracija Foto: MOD

Prvi dan primene odluke vlade u Prištini o faznoj preregistraciji vozila sa tablicama koje izdaje MUP Srbije na Kosovu je protekao mirno, a iako nije bilo najava iz da će biti ikakavih represivnih mera prema vlasnicima vozila sa spornim tablicama, vojska Srbije podigla je svoju borbenu gotovost bez jasnog obrazloženja.

Sve što smo čuli od novopečenog ministra odbrane Miloša Vučevića, čiji je ovo i prvi potez na ovoj funkciji, je da je, po naredbi predsednika Aleksandra Vučića, Vojska Srbije u stanju pripravnosti i podignut je nivo borbene gotovosti, zbog situacije na Kosovu.

Poručio je da je vojska spremna da izvrši svaki nalog Vučića, koji joj je glavnokomandujući, štiteći sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu, „i u to niko ne treba da sumnja“.

Žarko Korać, psiholog i nekadašnji aktuelni političar, za Danas kaže da je njemu najinteresantniji povod za sve ovo.

– Promena registarskih tablica na vozilima “ugrožava srpski identitet” a ne ugrožava činjenica da imaju kosovske lične karte i primaju platu od vlade Kosova!? Godine 1969. izbio je “fudbalski rat” između Hondurasa i El Salvadora u okviru kvalifikacija za svetski fudbalski kup u Meksiko Sitiju. Armija El Salvadora je upala u Honduras i borbe su počele. Oko 3.000 ljudi je poginulo ili bilo ranjeno. Jedanaest godina kasnije ove dve zemlje su potpisale trajni mir i rešile pitanje svoje zajedničke granice. Ako izbije oružani konflikt između Beograda i Pristine, u šta ni jednog trenutka ne verujem, verovatno će ga istorija zabeležiti kao “rat oko registarskih tablica”. Sramota me je ovoga što se dešava – zaključuje Korać.

Miloš Jovanović, predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove u Skupštini Srbije, ima mnogo više razumevanja.

On za Danas kaže da je odluka o dizanju borbene gotovosti prilično logična i adekvatna s obzirom na situaciju koja vlada u južnoj pokrajini i da deo velikih sila i dalje drži stranu secesionističkim vlastima u Prištini a da nemaju ni malo ruzumevanja za ono što može da se desi i za rizike koje njihovo ponašanje nosi.

– Svaka ozbiljna država, a srbija to pretenduje da jeste, bi morala da reaguje na ovaj način. To nije poziv na rat, ali jeste pokazivanje čvrste volje da na neke stvari ne možemo da pristanemo – navodi on.

Na konstataciju da se ništa nije desilo na Kosovu, da nije počelo oduzimanje vozila, čak ni kažnjavanje, odgovara da se slaže ali da je očigledno pokazana volja od strane secesioništičkih instuticija u južnoj pokrajini da tu odluku primene.

– To što se to radi fazno je drugo pitanje. U tom smisli morate da budete spremni u slučaju da dođe do eskalacije. To niko ne želi, ali očigledno retko ko radi bilo šta da taj rizik svede na minimum – naveo je on.

Na pitanje šta bi se desilo da je došlo do eskalacije, da li bi vojska bi ušla na Kosovo i počela da puca, kaže da je to pitanje za izvršnu vlast.

– To je pitanje za izvršnu vlast i predsednika republike. Pitanje jeste hipotetičko ali mislim da treba precizirati koji vid eskalacije. Niko ne poziva na rat, nikome nije to ideja – kaže.

Upitan jel to Srbija diže borbenu gotovost vojske za svaki slučaj, te da se valjda imaju neki scenariji u vidu, navodi da se to dešava jer je odluka o tablicama stupila na snagu.

– Zato što smo došli do toga da ta odluka, koja je vrlo problematična i neprihvatljiva, stupila na snagu. Nebitno je to što se sprovodi fazno, ali stupila je na snagu. Morate da pokažete volju da takve stvari nećete prihvatiti. Izvršna vlast sigurno poseduje više informacija i od vas i od mene kao opozicionog političara, ma koliko bio predsednik odbora – ukazuje Jovanović.

Na pitanje hoće li da tražiti pojašnjenje ovih poteza i informacije o njima, kaže otom-potom.

– Ali za sad i ništa ne deluje kao nesto nelogično i vanredno. Naprotiv – ocenjuje on.

Upitan šta će biti kad krene oduzimanje kola, da li će vojska da puca tad, kaže da bi bilo dobro da ne oduzimaju kola jer moraju da shvate da to što rade mi ne prihavtamo.

– Realnost je da Srbija ne prihvata secesiju svoje južne pokrajine. Realnost je da Srbi žive dole i da pola sveta ne priznaje njihovu secesiju – kaže Jovanović koji je i predsednik Novog DSS.

A Dušan Lj. Milenković, politički konsultant, ovaj potez vidi kao kontinuitet Vučićeve kosovske politike.

– I u tom smislu više govori o nepostojanju nezavisnosti i integriteta ministra i ministarstva, tj kontunuitetu te zavisnosti od odluka političkog vođe – ukazuje Milenković.

Dok Dragan Šormaz, osnivač Evroatlanskog saveta Srbije, kaže da nema dovoljno podataka da bi komentarisao ovu odluku.

– Ne mogu da procenim da li je odluka dobra ili ne jer nemam podatke o tome šta je Kurti sve bio spreman da radi ina današnji dan. Kako to onad da komentarišem. to mogu oni koji imaju obaveštajne podatke o tome a ja ih nemam – kazao je Šormaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari