Rada Trajković za Danas: Vučić od Srba na Kosovu pravi robove 21. veka 1foto FoNet/AP

Mislim da je Aleksandar Vučić prihvatio francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog problema. Ovo sve je završena priča, osim ukoliko ne dođe do većeg otpora unutar srpskog društva. Da je završena priča videlo se, na kraju krajeva, u nekoliko izjava koje su usledile nakon prihvatanja – kaže za Danas Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i savetnica u tamošnjoj vladi.

Kako dodaje, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, se odmah nakon pristanka Vučića, susreo sa u Briselu sa ministrom spoljnih poslova Šanije, nakon toga sa šefom diplomatije Slovačke, a u istom danu i sa specijalnim predstavnikom za BiH.

Rada Trajković za Danas: Vučić od Srba na Kosovu pravi robove 21. veka 2
foto FoNet Milica Vučković

– Normalno, da im prenese i da ih upozna sa činjenicom da je Srbija prihvatila da Kosovo ima svoj put u međunarodne institucije. To je, zapravo, uslov pet država EU koje nisu priznale Kosovo – da Srbija prihvati nezavisnost Kosova, nakon čega oni mogu da razmišljaju o povlačenju svog nepriznavanja, jer, poznato je, imaju svoje probleme slične vrste – objašnjava Rada Trajković.

Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar će priznati Kosovo?

Ukoliko Srbija prihvati nezavisnost Kosova, napominje, onda je normalno da ni te države neće imati ništa protiv nezavisnosti.

– To im je kao neko opravdanje da mogu da krenu u proces priznavanja Kosova. Paralelno sa tim, Aljbin Kurti je rekao da se može razgovarati i o ZSO, ukoliko ovih pet država Evrope prizna Kosovo. Zaista, kada se posmatra sad ovo što se dešava vidi se ubrzana kordinacija. Vrlo je jasno i decidno opredeljenje Amerikanaca da se počne sa razgovorima o formiranju ZSO – kaže Rada Trajković.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić, čija je sagovornica Danasa savetnica, izjavio je da će se odazvati na poziv SAD da učestvuje na prvoj diskusiji o formiranju Zajednice srpskih opština.

Amerika će rešiti pitanje ZSO pre ulaska Kosova u UN

Rašić je za Radio Slobodna Evropa rekao da očekuje „dobar sastanak“ o formiranju ZSO 31. januara, koji je ranije najavio specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar.

– Ne idem na taj sastanak. Poziv ima Rašić, ministar, ali, svejedno, ima načina da se posmatra ceo taj proces i da se pozdravi. Obaveza je bila Srbije da sa grupom Srba napravi dokument i nacrt ZSO što nikada nije uradila jer je u lutanjima šta hoće sa Kosovom, s obzirom na to da je u projektu podele Kosova. Tako da od toga nije bilo ništa, što je još jedan dokaz njihove nezainteresovanosti. Ali, institucionalno, unutar američke ambasade počinju razgovori 31. januara, gde su pozvani i predstavnici partija i nevladinih organizacija na razgovore, koji će biti potpuno zatvoreni za javnost. To je nagoveštaj da će Amerika, pre implementacije dogovora o projektima približavanja ili puta Kosova u međunarodne institucije, morati da se reši formiranje ZSO – smatra Rada Trajković.

Rada Trajković za Danas: Vučić od Srba na Kosovu pravi robove 21. veka 3
Foto: Printscreen/TV Most

Ona postavlja potom pitanje o tome da li će Kurti biti dovoljno mudar pa će učestvovati u nečemu što je oblikovanje te zajednice, da li će se prići nekom drugom konceptu, da Srbi, recimo, sami formiraju ZSO…?

– Amerikanci će svakako proces dovesti do rezultata. Samo zavisi put koji će se izabrati. Zaista, ove priče oko Republike Srpske, da se mora sprečiti formiranje RS na severu Kosova, zaista su toliko otežale ceo proces… Republika Srpska je skup svega, različitih nivoa decentralizacije… Ništa na svetu ne liči potpuno jedno na drugo – ističe Rada Trajković.

Vučić i Radoičić egzistencijalno ucenjuje Srbe na Kosovu

Ona ukazuje na loše posledice poteza koje je povukao Aleksandar Vučić.

– Vučić je povukao sve Srbe sa severu Kosova iz institucija. Podelio im je, pritom, svima rešenja da su radnici države Srbiji. Dakle, i policajcima, spremačicima, sudijama… On ih je suštinski, politički – vezao za njega. Egzistencijalno vezao, čime je napravio pogodno tlo za ucene. Napravio je platformu za vladanje tim Srbima kroz prizmu ucenjivačkog modaliteta koji on inače koristi – kaže Trajković.

Ne samo to, napominje, nego je i Milan Radoičić, pre nekoliko dana, promenio lokaciju.

– Nije više na Kopaoniku, sad je u Raškoj. Pozvao je iz južnog dela Kosova, dakle nezadovoljne Srbe iz Gračanice, njih pedesetak, i obećao im nekakva zapošljavanja i redosled unutar institucija koje kontroliše država Srbija. To je još jedan način da svoj uticaj prošire agresivnije – dakle, na enklave. Pokazuje se da Beograd direktno radi po preporukama kadrovskih rešenja Milana Radoičića. Što zaista predstavlja skandal nad skandalima – kaže sagovornica Danasa.

Ona napominje da to rade toliko javno i agresivno, „suštinski hapseći sve Srbe po Kosovu“.

– Da mogu da kontrolišu i ucenjuju u smislu davanja posla, otkaza, isterivanja i primanja na radna mesta. Dobijaju sada robove 21 veka. To prave od sopstvenog naroda – smatra Rada Trajković.

Ja ne znam kako će se narod od toga odbraniti…, dodaje.

Retko ko od Srba razmišlja da ostane dole…

– Pogotovo zato što u ovom trenutku, većina roditelja čija deca na Kosovu završavaju osnovnu školu, planira da ih upiše u srednju van Kosova. Kraljevo, Čačak, Raška, Prokuplje, Niš…, nebitno je. Retko ko razmišlja da ostane dole. To je rezultat te politike koju već deset godina Vučić sprovodi na Kosovu – da mafija integriše i brine o Srbima. Integriše Srbe u sistem a onda ih isto mafija dezintegriše u momentu kada im je to potrebno. To se dešava zato što ništa ne ide kroz normalne demokratske procese – objašnjava Rada Trajković.

Prema njenim rečima, međunarodna zajednica ne može da shvati da bilo koji sporazum sa Vučićem suštinski znači održavanje tog sistema.

– Vučić ne vlada voljom naroda, on vlada egzistencijalnom ucenom – zaključuje Rada Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari