Radio Kim: Policija uklonila zastave manjinskih zajednica ispred Vlade Kosova 1foto Aleksandar Roknić Danas

Kosovska policija nije danas dozvolila predsedniku Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandru Arsenijeviću da postavi zastavu srpske zajednice u dvorištu Vlade Kosova.

Arsenijević je zajedno sa zamenikom predsedavajućeg za zajednice u opštini Severna Mitrovica Skenderom Sadikuom pokušao da postavi zastave četiri manjinske zajednice na Kosovu: srpsku, romsku, bošnjačku i tursku, ali ih je u tome sprečila policija. ;

Nakon što im je od strane pripadnika kosovske policije zatraženo da se udalje kako ne bi došlo do incidenta, zastave su položili na ogradi Vlade, ali su one ubrzo uklonjene, javio je Radio Kim.

Arsenijević je pripadnike policije upitao zašto zastave manjinskih zajednica ne može da istakne na jarbole ispred Vlade Kosova, budući da se pored kosovske vijori i zastava Republike Albanije, te im pročitao poglavlje Ustava Kosova u kome piše da pripadnici manjinskih zajednica imaju pravo da istaknu svoje simbole.

Pripadnici kosovske policije naveli su da je zakonom zabranjeno isticanje zastava, međutim Arsenijević je ukazao da se ispred Vlade vijori zastava Republike Albanije.

Na pitanje Arsenijevića, koji je to zakon, te da se on poziva na kosovski Ustav, policajci su odgovorili da je upitanju „Zakon o upotrebi državnih simbola“.

Poznati kosovski glumac i muzičar Ćun Ljajći rekao je Arsenijeviću, kako prenosi Radio Kim, da bi trebalo da istakne zastavu Kosova ispred Vlade Srbije, te da će onda i srpska zastava biti postavljena ispred kosovske vlade.

„Uzmite kosovsku zastavu, idite u Vladu Srbije i stavite ispred Vlade Srbije zbog naših koji žive tamo. Onda dođite slobodno i tada ćemo i mi postaviti ovde“, rekao je glumac.

Kosovski policajci zatražili su od Arsenijevića da se udalji radi njegove lične bezbednosti.

„U jeku krize i međuetničkih tenzija na Kosovu želeo sam da pokažam, s obzirom da se na svim centralnim institucijama nalazi i albanska zastava, da i mi živimo ovde, da su moji čukundeda i askurđel rođeni na Kosovu. Svako ko je ovde rođen i živi ima pravo da istakne svoje simbole“, kazao je Arsenijević. ;

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari