Radosavljević: Javni dug porastao preko 100 odsto u prethodnih 10 godina 1foto Medija centar

Potpredsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i kandidat za premijera koalicije „Ajmo ljudi“ Goran Radosavljević izjavio je danas da je Srbija prvi put u istoriji zvanično prešla granicu od 30 milijardi evra javnog duga.

Radosavljević je u pisanoj izjavi naveo da javni dug opšte države trenutno iznosi oko 31 milijardu evra i u poslednjih 10 godina povećan je za preko 100 odsto.

„Kada je SNS preuzela vlast jula 2012. godine, javni dug je iznosio oko 15,45 milijardi evra, što je u tom trenutku bilo oko 46 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP). Deset godina kasnije, javni dug je oko 60 odsto BDP. Dakle, ova vlast je zadužila Srbiju daleko više nego bivša vlast tokom najveće svetske ekonomske krize i borbe za bukvalno opstanak naše ekonomije u nezapamćeno teškim okolnostima“, istakao je Radosavljević.

Istakao je da je u deceniji aktuelne vlasti svaki građanin Srbije dodatno zadužen za 2.278 evra.

„Poređenja radi, demokratska vlast je 2001. godine zatekla javni dug od oko 14,2 milijarde evra, a u narednih 11 godina dodatno je zadužila svakog građanina Srbije za oko 178 evra, dakle gotovo 13 puta manje“, ukazao Radosavljević.

On je dodao i da je, pored rasta samog duga, od 2012. godine značajno porastao dug stranim vladama, pre svega Kini.

„Taj dug je vremenom postao treći najznačajniji u strukturi javnog duga, dok je 2011. godine on bio gotovo beznačajan. Problem s takvim načinom zaduživanja je što je on po pravilu nepovoljniji, skuplji i kratkoročniji. Primera radi, putni Koridor 10 finansiran je kreditima i do 30 godina, s počekom do osam godina i kamatom manjom od odsto odsto. Danas se infrastruktura finansira kineskim kreditima na 15 godina s kamatom od 2,5 do tri odsto. Drugim rečima, današnji infrastrukturni krediti su najmanje tri puta skuplji – upozorio je Radosavljević.

Taj rezultat je, kaže Radosavljević, utoliko lošiji ukoliko se u obzir uzme da su referentne kamatne stope danas nekoliko puta manje nego pre 10 godina, što doprinosi i jeftinijem zaduživanju na međunarodnom finansijskom tržištu.

„Uprkos tome, mi se za infrastrukturne projekte ne zadužujemo na tržištu, već direktno od Kine i drugih zemalja, što za posledicu ima veoma skupo zaduživanje. Jedini razlog koji vidimo za ovakav način zaduživanja je visok stepen korupcije. Zato je borba protiv korupcije jedan od osnovnih prioriteta naše koalicije. Građanima ćemo ponuditi Novi ekonomski dogovor, koji podrazumeva najefikasnije mehanizme borbe protiv korupcije“, saopštio je Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari