Radujko o međupartijskom dijalogu: Niti su se poboljšali izborni uslovi, niti debata u Skupštini 1Predsednik Srbije Aleksandar Vucic prisustvuje sastanku Radne grupe za medupartijski dijalog, bez prisustva stranaca Fotoreporter: Milica Vuckovic

Međupartijski dijalog je bio problematičan, samim tim što je opozicija imala 20 tehničkih, i samo 10 supstacionalnih zahteva, kaže za Danas Dušan Radujko, istraživač-pripravnik u Institutu za političke studije.

„Došlo se u situaciju da strana sa kojom pregovaraju može da kaže da su ispunili dve trećine zahteva, a da oni supstacionalni zahtevi kao što je oslobađanje medija ostanu neispunjeni. Ne bih rekao, da je dijalog vođen na FPN-u, uspešan, jer izborni uslovi na ovim izborima nisu bili bolji od prethodnih, pošto ključni problemi kao što je jednaka izborna utakmica nisu zadovoljeni”, napominje naš sagovornik.

Upitan na koji način se medjupartijski dijalog odrazio na sastav Narodne skupštine, Dušan Radujko navodi:

– Dijalog nije imao veći efekat. U odnosu na sastav parlamenta izabran 2016. godine , ne računajući izborni bojkot (na izborima 2020.prim.nov.), ono što se promenilo u komunikaciji u parlamentu jeste da je ona postala još zaoštrenija. Ako je ideja bila da se dođe do neke svrsishodne debate u parlamentu, to nije postignuto. A ako je ideja opozicije bila da im se poboljšaju izborni uslovi ni to nije postignuto. Ukoliko efekat i postoji on je dosta površan.

Radujko o međupartijskom dijalogu: Niti su se poboljšali izborni uslovi, niti debata u Skupštini 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari