Marinika Tepić o sastanku sa posrednicima EP: Za izborne uslove smo se borili bojkotom, nije ih popravio ovaj dijalog 1foto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Nastavak interparlamentarnog dijaloga uz posredstvo Evropskog parlamenta je besmislen ukoliko se svede samo na skupštinski poslovnik, jer je atmosfera u Skupštini samo posledica stanja u celom društvu, odnosno izbora koji nisu bili slobodni i demokratski, a za koje smo se izborili bojkotom, a ne zahvaljujući ovom procesu dijaloga, kao ni prethodnim rundama koje su doživele debakl“, izjavila je Marinika Tepić povodom sastanka sa evroparlamentarcima u Domu Narodne skupštine.

Tepić je rekla da su vanredni izbori održani 2022. godine najavljeni još 2020, dve godine ranije pre formiranja tadašnje Valde.

„Režim je zbog bojkota bio suočen sa sramotom da smo jedina država u Evropi sa jednopartijskim parlamentom“, rekla je Tepić, potpredsednica i poslanica Stranke slobode i pravde, a prenosi SSP u saopštenju.

„Mi smo danas tražili da se moramo vratiti na predizborne i izborne uslove, u prvom redu oslobađanju javnog servisa RTS-a za kritičku misao. Drugi uslov je sprečavanje pritiska na birače u javnom sektoru, jer je u Srbiji država i dalje najveći poslodavac i zato vlast koja upravlja javnim sektorom, državnim preduzećima, organima i ustanovama u svim oblastima života, lako manipuliše zaposlenima koji, sa svojim porodicama, čine ogroman broj glasača i to više od milion. Sve ovo je važno obezbediti u što kraćem roku, posebno što imamo najave da su naredni izbori što redovni, što vanredni za nekoliko meseci“, prenel je Tepić, koja je i šef poslaničkog kluba Ujedinjeni (SSP, PSG, PzP i Sloga).

Sem SSP, čiji su predstavnici uslovno rečeno (iz parlamentarne koalicije), danas prvi put prisustvovali međupartijskom dijalogu pod posredstvom Evropskom parlamenta u Narodnoj skupštini, prvi put je učesnik bio sa strane EP i Matjaž Nemec.

On je zamenio Tanju Fajon u Evropskom parlamentu, kada je posle izbora u proleće 2022. njihova stranka Socijalni demokrati ušla u vladu Roberta Goloba, a Fajon postala ministarka spoljnih poslova.

Ona je prethodno bila poslanik EP 13 godina, a Nemec, je tada kao potpredsednik SD, došao na njeno mesto u EP.

Nemec je u nekoliko objava na Tviteru podeli svoje utiske o svom prvom posredničkom sastanku na kome učestvuje zajedno sa slovačkim evroposlanikom Vladimirom Bilčikom.

Nemecova partija je u evropskim Socijalistima i demokratama, koja je u Srbiji partner DS-u, SSP-u, SDS-u, dok Bilčik dolazi iz Evropske narodne partije, čija je pridružena članica vladajuća SNS.

U objavama na engleskom i slovenačkom jezku Nemec je istakao da postoji visoki poverenje među sagovornicima u Beogradu iz vlasti i opozicije sa kojima se susreo i da je „otvorena diskusija o izazovima Srbije na putu ka EU važan je korak ka izgradnji neophodnog poverenja između EU i stranaka i između samih stranaka, uprkos njihovim razlikama“.

Na sastanku sa evroparlamentarcima bili su šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov, njegova zamenica Marina Raguš, poslanik Socijalističke partije Srbije Uglješa Marković, poslanik SDPS Branimir Jovanović, poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović, preneli su mediji.

Došli su i opozicioni poslanici iz poslaničkih grupa Ujedinjeni, Pavle Grbović, šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Moramo-Zajedno Nebojša Zelenović i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, dok je u ime Dveri bila Tamara Milenković Kerković.

Međupartijski dijalog pod posredstvom EP uspostavljen je 2019, a na jednom koloseku vođen je bez posrednika iz Evropskog parlamenta, na zahtev desnih stranaka iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.