"Predstavnici vlasti bili civilizovani za razliku od ponašanja u skupštini": Poslanica Dveri nakon sastanka sa Bilčikom i Nemecom 1Foto: Media EU info

Bilo je očigledno da su se predstavnici vladajućih stranaka danas na sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta ponašali potpuno drugačije nego na sednicama Skupštine – kaže za Danas Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, koja je prisustvala trećoj rundi međustranačkog dijaloga za unapređenje funkcionisanja skupštine.

– Nije bilo vređanja, ovo je bio jedan civilizovan razgovor. Međutim, sumnjam da će nešto moći da se promeni u daljem radu parlamenta, ukoliko imamo potpuno zarobljene institucije – ističe ona.

Kako dodaje, razgovori opozicije sa predstavnicima Evropskog parlamenta su se i ranije, kao i sada pozakali kao neuspešni.

– Čak su predstavnici EP ranije su vrlo jasno izražavali podršku i bili na strani vladajuće većine – kaže Milenković Kerković.

Ona nije mogla da Danasu prenese reakcije predstavnika EP, jer, kako je navela, postoji pravilo da se ne iznose posebni detalji sa ovakvih sastanaka u javnost.

– Ali, ono što mogu da vam kažem je da su predstavnici pozicije i opozicije izneli svoje viđenje rada Skupštine, odnosno da su Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec to saslušali. Ja sam iznela sve primedbe koje Dveri imaju, a to su – opstrukcija u radu parlamenta, prava narodnih poslanika da predlažu zakone i amadmane, kršenje prava poslanika u smislu prava na repliku, a ukazala sam i na nemogućnost da građani Srbije mogu da dođu i obrate se sa skupštinske govornice… – kaže naša sagovornica.

"Predstavnici vlasti bili civilizovani za razliku od ponašanja u skupštini": Poslanica Dveri nakon sastanka sa Bilčikom i Nemecom 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Dogovor je, napominje ona, da se za nekoliko meseci ponovo sastanu predstavnici narodnih poslanika sa predstavnicima EP, u istom sastavu.

– Iskoristila sam priliku da pomenem ulogu Evropskog parmalenta u ovim kriznim danima novog pregovaračkog okvira u vezi sa Kosovom i Metohijom – kaže naša sagovornica.

Oni uvek pokazuju razumevanje kada su ovakvi formati razgovora u pitanju, kaže poslanica Dveri, dodajući da ne vidi neku posebnu razliku u odnosu na ranije razgovore, osim da je ovaj put bilo više predstavnika EP.

– Pored Biličika i Nemeca, koji su to vodili, bilo je više njihovih kolega nego inače… Inače, predstavnici vladajućih parlamentarnih grupa su negirali ono što se čulo od svih predstavnika opozicije. Nije bilo reakcija i ne vidim neku posebnu promenu, kao što nemam ni nadu da će to sve imati smisla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari