Šta očekuju poslanici od treće runde međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom EU parlamentaraca? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Treća runda međustranačkog dijaloga, koji bi trebalo da unapredi funkcionisanje skupštine, biće održana danas u maloj sali parlamenta Srbije, a pod pokroviteljstvom evroparlamentaraca Vladimira Bilčika i Matjaža Nemeca. Razgovori će trajati dva sata, a u večernjim satima evroaprlamentarci će za šefove poslaničkih grupa i njihove zamenike organizovati radnu večeru na Senjaku .

Kako Danas saznaje, većina parlamentarnih stranaka prisustvovaće trećoj rundi međustranačkog dijaloga. Za sada je sigurno da se toj vrsti dijaloga neće odazvati Zavetnici i koalicija Nada, dok će Dveri, koje nisu učestvovale u septembarskom dijalogu sada prisustvovati sastanku i njih će predstavljati Tamara Milenković Kerković.

Pretpostavlja se da će pored unapređenja rada parlamenta, tokom razgovora biti reči i o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU, a samim tim i o uvođenju sankcija Rusiji.

Razlog zbog koga neće prisustvovati trećoj rundi međustranačkog dijaloga, iz POKS-a navode činjenicu da evropski put Srbije ne postoji, jer je u toku proteklih dvadesetak godina, koliko se o njemu govori, zarastao i pretvorio se u makadam i stranputicu.

Iz koalicije Nada upozoravaju i da je jedan od razloga zašto neće učestvovati u tom dijalogu to što se od Srbije danas traži da se uskladi sa spoljnom politikom EU i uvede sankcije Rusiji, a sutra će to isto tražiti i kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

I Zavetnici tvrde da o nekakvom dijalogu pod pokrivetljstvom EU ni ne razmišljaju i smatraju da Srbiji nije potreban tutor, već da stranke same mogu da se dogovore oko unapređenja izbornih uslova i pravila.

Ni predstavnici leve parlamentarne opozicije nisu sigurni koliki će biti realni dometi treće runde međustranačkog dijaloga, ali ni da li su svi u parlamentu voljni da razgovaraju jedni sa drugima i sa evroparlamentarcima.

Oni, ipak, ocenjuju da je potreba za ponovnim međustranačkim dijalogom dovoljna potvrda da od institucija u Srbiji u 2023. godini nije ostalo ništa i da prisustvo opozicije u parlamentu nije dovoljno da bi država iz diktature prešla u demokratiju.

Napominju i da runde razgovora imaju smisla ukoliko se posle svake od njih vidi konkretan pomak, ali se u Srbiji napredak nije dogodio. Sve je ostalo na Vučićevim obećanjima, a da svima je, kažu, poznato da se na njegovu datu reč niko ne može osloniti.

„Najvažniji spoljnopolitički cilj Srbije je dobijanje punopravnog članstva u EU. Važno je da iznesemo svoje stavove o poštovanju vladavine prava, slobode medija i izbornim uslovima u Srbiji, pored drugih važnih pitanja i da čujemo kako naši evrposki sagovornici na to danas gledaju. Još jednom ću izneti stav da je neophodno poptpuno usaglašavanje naše politike sa spoljnom i bezbednosnom pilitikom EU. Vrlo sam znatiželjan u vezi sa odgovorima na pitanja koja ću postaviti ovoj delegaciji EU“, poručuje u izjavi za Danas Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe Moramo- Zajedno.

Učešće i međustranačkom dijalogu najavlujuju i predstavnici vladajuće parlamentarne većine, koji poručuju da očekuju racionalan pristup evroparlamentaraca i otvorenost za dijalog, bez naglašenih pritisaka.

To je, kako kažu, polazna osnova, a o predlozima tek kada oni dođu na pregovarački sto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari