Vlast i opozicija ponovo za istim stolom o izbornim pravilima: Ko ima sada energije za to 1Foto: Beta/ Branislav Bozic

Pravnik Milan Antonijević u raspravi na Tviteru je napisao da danas nema energije da ponovo za istim stolom okuplja vlast i opoziciju.

“Iskren da budem, danas nemam energije da ponovo za isti sto na FPN okupljam vlast i opoziciju, pa da me napadaju i jedni i drugi i da sve svoje frustracije iskale, kao vi sada, na nekome ko se iskreno zalaže za dijalog u našem društvu. Živeo ChathamHouse”, napisao je Antonijević, koji je između dva izbornih krugova 2018. i 2020. u svojstvu predsednika Fonda za otvoreno društvo, posredovao u razgovorima predstavnika vlasti i opozicije na beogradskom Fakultetu političkih nauka.

Povod za raspravu na društvenoj mreži Tviter bilo je to što je Antonijević podelio link sa tekstom iz Danasa da li izborni cenzus treba vratiti na pet odsto, sa odgovorom „da“, na šta mu je stiglo dosta odgovora, od kojih su nekih bili i vrlo neprijatni.

Zanimljivo je da je jedan od odgovora napisao i Dragan Šormaz, dugogodišnji poslanik Srpske napredne stranke, koji u sazivu izbaranom 2022. nije bio na dovoljno visokom mestu na listi da zadrži mandat.

Šormaz se založio za promenu izbornog sistema.

Da se tema izbornih pravila, a sa njom i nastavak pregovora vlasti i opozicije u Srbiji, vraća u fokus, svedoči i izjava iz najavljenog intervjua evropskog poslanika Vladimira Bilčika za Insajder.

Biličik je zajedno sa Tanjom Fajon, koja je u međuvremenu napustila Evropski parlament i postala ministarka spoljnih poslova Slovenije, takođe bio jedan od posrednika u višegodišnjem međuartijskom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

Bilčik je kazao da će početkom sledeće godine doći u Beograd sa poslanikom Evropskog parlamenta Matjažom Nemecom, kako bi sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem i drugim političkim akterima razgovarali o nastavku međupartijskog dijaloga.

Portal Juropijen vestern Balkans nedavno je objavio tekst u kome, pozivajući se na nalaze Kancelarije za demokratiju i ljudska prava OEBS-a, ocenjuje da međupartijski dijalog u Srbiji nije uspeo u dovoljnoj meri i da treba da se nastavi.

O tome da dijalog nije uspeo govorila je u Beču, na skupu evropskih socijalista i demokrata, i Marinika Tepić, šefica opozicionog kluba Ujedinjeni u parlamentu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari