Marinika Tepić poručila na skupu evropskih socijaldemokrata u Beču da je međupartijski dijalog bio neuspešan, a izbori nefer 1Stranka slobode i pravde

Učestvujući na Global Progressive Forumu socijaldemokratskih stranaka Evrope u Beču, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je iznela podatke o padu podrške za članstvo Srbije u EU i zahtevala veću otvorenost i angažman Evropske unije u procesu pridruživanja, navodi SSP u saopštenju.

Na pitanje šta socijaldemokrate Evrope mogu da urade Tepićeva je rekla da mogu da iniciraju da se izbori za Evropski parlament sprovedu i u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

„Tako bi“, rekla je Tepić, „sve zemlje kandidati imale evroposlanike sa pravom da govore u parlamentu, bez prava da donose odluke, jer ove zemlje nisu članice EU. Ukoliko nema vremena da se to pripremi za sledeće izbore onda da se bar odredi kvota za parlamentarne delegate iz ovih zemalja. Time bi Evropska unija jasno pokazala spremnost da sve ove zemlje u dogledno vreme postanu članice EU.“

Tepićeva je iznela i predlog da se uz pomoć EU osnuje antikorupcijski regionalni centar sa sedištem u Beogradu koji bi se borio protiv organizovanog kriminala. Kroz takav centar bi domaća zakonodavstva imala pomoć u toj borbi, naročito u tužilačkom delu, ali i u istražnom delu uz Europol, Interpol i druge istražne organe EU. Svi prisutni evroparlamentarci su podržali ovu ideju.

Što se tiče najave nastavka dijaloga vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, Tepićeva je rekla da smo bili nezadovoljni dosadašnjim radom, jer EU nije isporučila ništa i izbori su bili apsolutno nefer i nepošteni, što je potvrđeno i od strane misije OEBS-a. Bez promena u načinu rada nastavak rada IPD-ija je unapred osuđen na neuspeh, saopštila je Tepićeva, prenosi SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.