Antonijević: Ima dovoljno vremena da se unaprede izborni uslovi 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Fond za otvoreno društvo, godinama unazad, podržava organizacije koje se bave izbornim uslovima i prati njihov rad.

U uslovima u kojima su institucije gotovo paralizovane, gde je izostanak dijaloga u društvu očigledan, smatrali smo da je od javnog značaja i koristi da te organizacije, koje prate izborne uslove i tokove, daju svoje preporuke, kao i da neposrednim učesnicima izbora predstave svoje analize i probleme koje uočavaju kao ključne – ocenjuje za Danas Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije, u odgovoru na pitanje zbog čega se organizacija na čijem je čelu odučila da organizuje sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima, pre par dana na Fakultetu političkih nauka.

On dodaje da su organizacije poput Crte i Cesida dobile priliku da u odgovarajućem formatu, na Fakultetu političkih nauka, izlože rezultate svog istraživanja i relevantnim izbornim igračima predstave svoje analize u cilju unapređenja izbornih uslova. Dijalog je bio konstruktivan, trajao je duže od tri sata, ističe sagovornik našeg lista.

* Kako komentarišete to što su učesnici sastanka, i sa strane opozicije i sa pozicija vlasti, odmah potom pokušali da relativizuju njegov značaj, negiraju jedni drugima tvrdnje…?

– Činjenica da niko od učesnika nije bio potpuno zadovoljan ali ni potpuno nezadovoljan sastankom govori već dovoljno o njegovoj uspešnosti. Važno je da se dijalog odvio i da se dogodio pravovremeno. Dakle, dovoljno daleko od izbora da bi mogao da se napravi pomak u dogovorima o izbornim uslovima.

* Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd tvrdi da nisu bili pozvani na sastanak, kao ni ostale članice Građanskog fronta. Zbog čega je takav slučaj, imajući u vidu merljivost njihovog uticaja i mogućeg izbornog rezultata?

– Ovde je bio kriterijum institucionalno delovanje. Dakle, nije bila nikakva namera da se isključe Ne da(vi)mo Beograd i ostale lokalne organizacije već smo se povodili jednostavno kriterijumima institucionalnog delovanja i prisutnosti.

* Vlast u Srbiji je okarakterisana i od strane opozicije kao diktatorska i apsolutistička, pa u tom smislu, da li je njihov pristanak na razgovore sa takvom vlašću kontradiktoran?

– Ne mislim da je kontradiktoran. Postoji spremnost na dijalog i jasno je da od toga nije odustalo. Ako je takav slučaj, naša namera da doprinesemo tome ima smisla. Unutar tog dijaloga nešto će se dogoditi i pozicije će biti jasnije i definisanije.

* Da li zaista verujete da je moguće da vlast Aleksandra Vučića, imajući u vidu sve njene karakteristike, promeni nešto drastično u vezi sa zahtevima opozicije, odnosno da poboljša izborne uslove do samog čina održavanja, na proleće naredne godine, kada je redovni termin?

– Ne bismo ulagali ovoliko vremena i energije da ne mislimo da je to moguće. Neophodno je bar pristupiti takvim koracima i pokušati učiniti nešto u tom smeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari