Rakić: Namera Vučića je da zakletvu položi pred raspuštenim parlamentom 1Dragana Rakić Foto: N1

“Narodni poslanici predstavljaju građane koji su za njih glasali, a dužnosti i prava poslanika su propisane Ustavom i zakonom. Nigde ne piše da su poslanici u obavezi da budu deo mizanscena za Vučićeve performanse” , kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke , odgovarajući na pitanje da li će poslanici demokrata prisustvovati zakletvi Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije.

Ona napominje i da će taj Vučičev performans inauguracije po svemu sudeći biti izveden pred starim sazivom parlamenta, pa tako i poslanici novog saziva parlamenta neće moći da prisustvuju tom činu .

“Verujem da on čak i ne želi da zakletvu položi pred novim sazivom u kojem će biti i opozicija. Radije će prekršiti zakon i demokratske procedure i zakletvu polagati pred raspuštenom i nelegitimnom skupštinom, kako bi pobrao „spontane“ aplauze svojih kebara, langura i ostalih rističevića. Vučić će svoj nov mandat započeti onako kako je radio sve vreme i do sad – protivzakonito i samovoljno”, zaključuje Rakićeva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće zakletvu u Skupštini Srbije za drugi predsednički mandat 31. maja, a datum svečane inauguracije još nije poznat, rečeno je Danasu u kabinetu predsednika. Svečana ceremonija će možda biti u junu, ali se ne zna još tačan datum ali ni mesto gde će se održati.

„Ako bude uopšte, zbog situacije…“, ističu u kabinetu.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, pripreme za održavanje inauguracije u vili Obrenovića u Smederevu su uveliko u toku. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još posle izbora, gostujući “ na RTS, rekao da će inauguracija, ukoliko je bude, biti u Smederevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari