Vučić polaže zakletvu 31. maja, još se ne zna da li će biti inauguracija 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće zakletvu u Skupštini Srbije za drugi predsednički mandat 31. maja, a datum svečane inauguracije još nije poznat, rečeno je Danasu u kabinetu predsednika.

Kako dodaju, svečana ceremonija će možda biti u junu, ali se ne zna još tačan datum ali ni mesto gde će se održati.

„Ako bude uopšte, zbog situacije…“, ističu u kabinetu.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, pripreme za održavanje inauguracije u vili Obrenovića u Smederevu su uveliko u toku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još posle izbora, gostujući “ na RTS, rekao da će inauguracija, ukoliko je bude, biti u Smederevu.

„Ako budem pravio, praviću je u Smederevu, u kući Miloša Obrenovića. Ali, daleko je 31. maj“, odgovorio je tada Vučić, uz napomenu da će organizacija inauguracije zavisiti od političke situacije u svetu.

Vila „Zlatni breg“, poznatija kao letnjikovac dinastije Obrenović, nalazi se na četiri kilometara od centra grada, u naselju Plavinac (stari put Smederevo-Beograd).

Godine 1829. u vreme najveće slave i ugleda, knez Miloš, osnivač dinastije Obrenović, kupio je ovde imanje sa vinogradom od izvesnog Turčina Muhameda. Dvorski život ovde je ustanovljen za vreme kralja Milana i kraljice Natalije.

U letnjikovcu je kraljevski par priređivao zabave i okupljao poznate umetnike i književnike. Dolazili su Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić i dr.

Po razvodu kraljevskog para, vila je pripala Nataliji nakon čega je ona angažovala čuvenog dvorskog arhitektu, Jovana Ilkića i načinila pojedine izmene u izgledu vile (Ilkić je, inače, autor zdanja Narodne skupštinu u Beogradu, kao i hotela „Moskva“ i Oficirskog doma – SKC-a).

Današnji izgled enterijera Vile čini postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Malo je sačuvano originalnih predmeta iz vremena Obrenovića. Mnoge njihove dragocenosti rasute su po celom svetu. Međutim, po postojećim predmetima vidi se da ovde nije bilo posebnog raskoša i luksuza već su tu više predmeti praktične primene.

Oko vile se nalazi uređeni dvorski park sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari