Nema više Belivuka da ga brani od novinara: Sagovornici Danasa o inauguraciji Vučića 1Foto: FoNet

Ako se ponovo dogode Vučić i njegova inauguracija na ulici, eto prilike da se odradi ono što na lažnim izborima ne može, mišljenja je karikaturista Dušan Petričić u odgovoru na pitanje da li reizabrani predsednik Srbije sme da ponovi ceremoniju inauguracije u Skupštini Srbije, kao što je bio slučaj 2017. godine, kada su je „obezbeđivali“, kako su nezavisni mediji izvestili, članovi organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, i prilikom koje su brojni novinari i građani od njih doživeli direktno nasilje, jer su se kritički postavili prema celom slučaju.

Prema rečima profesorke prava Vesne Rakić Vodinelić, da bi „zabava“ inauguracije bila potpuna „moralo bi nešto ljudstva u crnom biti pušteno iz pritvora, jer se u međuvremenu pokazalo da su neki od njih imali izvesne veze sa Belivukom, a ni Dijana Hrkalović nije ono što je nekad bila“.

Nema više Belivuka da ga brani od novinara: Sagovornici Danasa o inauguraciji Vučića 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Za Rodoljuba Kubata, bivšeg profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, teško je zamisliti da Vučić ovaj put organizuje inauguraciju i ispred Skupštine, jer je evidentno na izborima izgubio Beograd.

Podsetimo, na inauguraciji 2017. godine, nasilje koje je privatno „obezbeđenje“ izvršilo nad novinarima i građanima koji su došli na plato ispred Skupštine Srbije bilo je ogromnih razmera.

Na desetine novinara, među kojima je i novinarka Danasa, Lidija Valtner, bili su nasilno uklonjeni sa tog skupa, polomljene su im kamere, telefoni, kojima su pokušali da to nasilje zabeleže.

Međutim, ipak je ostalo zabeleženo, pogotovo u slučaju naše novinarke.

Aleksandar Vučić, reizabrani predsednik Srbije je, pre dva dana, ostavio je otvorenim da li će takva vrsta ceremonije opet biti organizovana.

Nema više Belivuka da ga brani od novinara: Sagovornici Danasa o inauguraciji Vučića 3
Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

On je, 2017. godine, potpuno relativizovao ono što su pojedine kamere zabeležile, a reč o slučajevima napada ljudi u civilnim odelima na novinare i građane, tvrdeći da je tu reč o uklanjanju sa skupa alkoholičara i građana i novinara koji su hteli da izazovu nemire.

– Ulica je odvajkada pripadala opoziciji i narodu. Naročito kada su institucije neupotrebljive. Ne znam je li ovo pitanje o ponovnoj inauguraciji na ulici retoričko ili pravo, ali u našoj poremećenoj državi, po logici stvari lažni predsednik može da pravi inauguraciju gde hoće, pa i na ulici – kaže Dušan Petričić.

Naročito, dodaje on, ako će time oduzeti životni prostor onima kojima ulica, i dalje sam u to ubedjen, ostaje jedina šansa za preživljavanje.

– Dakle, ako se ponovo dogode Vučić i inauguracija na ulici, eto prilike da se odradi ono što na lažnim izborima ne može – zaključuje Petričić.

Nema više Belivuka da ga brani od novinara: Sagovornici Danasa o inauguraciji Vučića 4
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Prema rečima Vesne Rakić Vodinelić, iako je Belivukova i Hrkalović ekipa sklonjena, ministar policije Aleksandar Vulin kao čovek neograničene revnosti, a i resursa, bez sumnje će izvesti vodove žandarmerije u uniformama za fudbalske utakmice, pošto prethodno uzbuni javnost još jednim „atentatom“, premda ne saznasmo ko je i da li je ko priveden zbog prethodnog.

– Sve u svemu, čini mi se da će žandarmske inauguracije biti – zaključuje naša sagovornica.

Rodoljubu Kubatu je zbog činjenice da je Vučić izgubio izbore u Beogradu, kako tvrdi, teško da zamisli ceremoniju iz 2017.

– Na izborima za predsednika nikada ne pobedio da je srpska javnost imala mogućnost da bude valjano informisana u predizbornoj kampanji. Vučić treba da shvati da je njegovo političko vreme prošlo. Najpametnije što bi on u ovom trenutku mogao da uradi jeste da se povuče iz politike i na taj način pomogne Srbiji. Ako za poslednjih deset godina nije mogao da uradi ništa dobro za ovu zemlju, jedina mu je šansa da to uradi svojim povlačenjem – zaključuje Kubat.

Nema više Belivuka da ga brani od novinara: Sagovornici Danasa o inauguraciji Vučića 5
Foto: Screenshot YouTube/
TeslaVision.TV

Podsetimo, članovi kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, kojeg je krajem januara prošle godine sa još 16 njegovih „saradnika“ uhapsila srpska policija, obezbeđivali su, prema tvrdnjama više nezavisnih medija, svečanost inauguracije predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, 31. maja 2017. godine, kada su brutalno napadnuti novinari četiri redakcije.

Uprkos pokretanju postupka, niko od prepoznatih napadača nije osuđen, a sve optužbe protiv njih su odbačene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari