Rakić: Preživeli bismo ruske, ali ne i evropske sankcije; Rašković Ivić; O sankcijama Rusiji da se raspravlja u parlamentu 1Foto: FoNet/(1) Aleksandar Mijailović; (2) Milica Vučković

Volela bih da se o sankcijama Rusiji raspravlja u parlamentu, da nam vlada i predsednik predoče činjenično stanje i da poslanici o tome glasaju, kaže potpredsednica Narodne stanke Sanda Rašković Ivić, dok potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić smatra da bismo preživeli ruske, ali ne i evropske sankcije.

Ona je u seijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet rekla da naša ekonomija i naš geostrateški položaj zavise od pozicije koju zauzimamo u okviru Evrope.

Rakić ističe da pitanje uvođenja sankcija Rusiji nije pitanje za poslanike, već za vladu, a da poslanici mogu da diskutuju da li bi trebalo izaći iz procesa evropskih integracija i eventualno praviti neke evroazijske saveze sa Rusijom ili Kinom.

„Mi smo pitanje sankcija rešili kada smo rekli da hoćemo da budemo deo Evropske Unije”, poručila je Rakić u razgovoru s Tamarom Skrozza.

Po njenom mišljenju, otezanjem formiranja parlamenta i vlade, Vučić kupuje vreme i čeka da se rat u Ukrajini završi što pre, kako ne bi morao eksplicitno da se izjašnjava o sankcijama.

„Mađarska i Slovenija organizovale su izbore isto kada i Srbija i sada već imaju i vlade, a kod nas čak ni izborni proces nije završen”, podseća Rakić i konstatuje da je takva politika mrcvarenja i odugovlačenja inače svojstvena politici Aleksandra Vučića.

Ona je ocenila da je Srbija dodatno urušila svoj međunarodni ugled najavljenom posetom Sergeja Lavrova, jer se odavno deklarisala kao država koja je na putu evropskih integracija i ima obavezu da uskladi svoju politiku sa EU.

„Dobro je što je na kraju ta poseta otkazana i što je šteta koju bismo pretrpeli nešto smanjena, ali šteta je svakako naneta”.

Rakić još napominje da su Nemačka i EU do sada Vučiću gledali kroz prste i žmurili na kršenje ljudskih prava, blokadu medija, diskutabilne izborne uslove, ali predviđa da će im od sada biti važnija demokratizacija Srbije, nego stabilokratija.

S druge strane, Rašković Ivić ocenjuje da smo se „previše zaigrali” pitanjem sankcija Rusiji, a da istovremeno nemamo ni jednu stvar koja bi odgovarala vrednosnom sistemu Unije.

U tom kontekstu, ona podseća da mi imamo „jednog čoveka koji o svemu odlučuje”, urušene institucije, partijsko zapošljavanje, državu pretvorenu u koloniju i biznis elitu vezanu isključivo za vladajuću partiju.

„To su sve vrednosne stvari koje su mnogo važnije za građane Srbije, pa trebale bi da budu i za Brisel, od toga da li će Rusiji biti uvedene sankcije”, smatra Rašković Ivić.

I ona misli da Vučić kupuje vreme i „moli boga” da se ukrajinski rat završi da ne bi morao da bira stranu, ali isto tako ukazuje da se uvođenjem sankcija ne postiže cilj.

„Mi smo morali da čekamo 10 godina da skinemo Miloševića, a da nije bilo sankcija, možda bi to bilo i pre”, procenjuje potpredsednica NS, objašnjavajući da se tokom sankcija „narod homogenizuje”, na svoje rukovodstvo gleda kao na nekog ko je takođe žrtva i ne pita se zašto su sankcije uvedene.

Po njoj, države koje su sprečile prelet aviona Segeja Lavrova učinile su veliku uslugu Vučiću, jer je izbegao Lavrovljeve zahteve i mogao da sasluša samo nemačkog kancelara Olafa Šolca i eventualno usliši jedan deo onoga što se od njega traži.

Ona još primećuje da se predsednik predstavlja kao spasilac Srbije, kao gospodar života i smrti, otac koji odlučuje o svemu, koji je strog, ali će nam na kraju dati šećer, zejtin, pirinač.

„Način na koji on to radi, to prenemaganje i dizanje histerije, nekako ne priliče jednom državniku”, zaključuje Rašković Ivić u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari