Raković: Ne treba razmatrati mogućnost odlaska na proslavu „Oluje” 1Foto: Media centar Beograd

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je danas da stradanje Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja” nadilazi sve političke kalkulacije i da potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke ne treba ni da uzme u razmatranje mogućnost da ide u Knin na, kako je rekao, „proslavu etničkog čišćenja”.

Ne postoji obaveza da on to učini. Treba samovoljno da donese odluku i da, bez obzira na pritiske, ne ide, jer je stradanje Srba u Oluji apsolutno iznad bilo kakvih pozicija koje Srbi danas mogu imati u Hrvatskoj. To je iznad toga. To nadilazi svaku poziciju i svaku političku kalkulaciju u Hrvatskoj, rekao je Raković.

On je naveo da odlazak na proslavu Oluje nije samo pitanje Miloševića nego je to pitanje svih prethodnih, sadašnjih i budućih generacija Srba u Krajini u Hrvatskoj i Srba u celini, prenela je Srna.

Tako da Milošević zbog toga ne bi smeo da ide na proslavu etničkog čišćenja. On ne bi smeo da razmišlja da može da da legitimitet nečemu što prevazilazi njegovu poziciju i ličnost i svačiju našu poziciju i ličnost, smatra Raković.

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz SDSS izjavio je da odluka o njegovom odlasku na proslavu godišnjice akcije Oluja još nije doneta, ali da je spreman na svaki gest koji bi poboljšao status srpske zajednice u Hrvatskoj i atmosferu u tamošnjem društvu.

Ako je moj dolazak gest, imam želudac za svaku vrstu gesta za koju smatram da bi poboljšala status moje zajednice, poručio je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari