edi ramafoto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Premijer Albanije Edi Rama je danas u Podgorici izjavio da nije ove nedelje išao u Prištinu „da se oženi“ kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„I nismo se posvađali kao mladoženja koji je odbijen. Sa premijerom Kosova imam suprotne stavove vezane za konkretnu situaciju. On to vidi kao situaciju koju treba da reši ne sastajući se sa mnom“, kazao je Rama na konferenciji za medije sa premijerom Crne Gore u tehničkom mandate Dritanom Abazovićem odgovarajući na pitanje o odnosima Albanije i Kosova.

Rekao je da ističe i da ponavlja da će, bez obzira na stav Evropske unije (EU), uvek pozvati premijera Kosova na sastanke u vezi s Berlinskim procesom saradnje, te da je „u Tirani Kurti uvek u svojoj kući“.

Na pitanje da li veruje da će se s Kurtijem sastati u Tirani 17. jula, odgovorio je da je dužan da ga pozove, ali ne moze da ga dovede, „daleko bilo da ga kidnapuje“, a „ne mogu isključiti da on ne dođe“.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je, na pitanje da li je komunicirao s Kurtijem, kazao da su se sastali pre nekoliko dana u Severnoj Makedoniji.

„Ne želimo da utičemo ni na jednu stranu, ponudili smo samo, ako ovde žele da se sastanu, uvek dobrodošli. Nismo dobili odgovor, ali nisam video nikakvu vrstu negativnosti u odnosu na ovu ponudu“, kazao je on.

Rama je rekao da inicijativa Otvoreni Balkan nije samo njegova, a da je potrebno posvetiti se Berlinskom procesu.

Na pitanje novinara da li je Albanija odustala od Otvorenog Balkana, Rama je kazao da to „nije njegova privatna kompanija koju može da otvori i zatvori, to je zajednička inicijativa nekoliko zemalja“, ali je ponovio svoju izjavu da je Otvoreni Balkan „ispunio svoju misiju“.

„Mi treba da budemo posvećeni Berlinskom procesu, Albanija je domaćin Berlinskog procesa i ne možemo sebi dozvoliti rasipanje pažnje, a imamo šansu da u proces uključimo jedan finansijaki plan EU“, kazao je Rama.

Rama je rekao da mu je, kao i uvek, posebno zadovoljstvo kad se sastane sa premijerom Crne Gore Abazovićem jer „on je jedan od retkih u ovom delu Evrope koji politiku vidi kao građanin, a ne kao pripadnik jednog naroda“, ocenio je albanski premijer.

„Za nas je jako važno da na predstojećem samitu NATO-a imamo zajednički stav u vezi sa situacijom u regionu. Buduća pokoljenja nam neće oprostiti ako ne učinimo sve što je moguće da se reše konflikti koji su proizveli velika krvoprolića i otvorili duboke razdore i mržnju u regionu“, poručio je Rama.

Kazao je da u okviru Berlinskog procesa žele da iskoriste samit u Tirani gde, kako je rekao, želi da „imamo ujedinjen pristup i dobijemo punu podršku“ Nemačke u tom procesu.

Rama je naveo da je Abazovića obavestio i o neformalnom sastanku 17. jula u Tirani s predstavnicima EU.

„Ni na koji način nismo spremni na konflikt, već želimo da mir funkcioniše, da ljudi dobiju što više prilika, posla i prihoda, a ne da slušamo bajke o herojima koji pripadaju prošlosti“, poručio je Rama.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je cilj Ramine posete Podgorici „deeskalacija situacije u regionu“ i da se region okrene ka budućnosti.

„Fokus regiona mora biti na progresu i zajedničkom putu ka Evropskoj uniji“, kazao je on.

„Inicijativa premijera Albanije nailazu na podršku u Crnoj Gori. Mi ne podržavamo nikakav vid nasilnog rešavanja problema. Mi smo zainteresovani da sve bude mirno i da generišemo što više stabilnosti“, istakao je Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari