Rama zatražio da NATO pošalje veći broj vojnika na Kosovo 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Albanije, Edi Rama, zatražio je dodatne trupe NATO-a na Kosovu. Prema njegovim rečima, ovo će garantovati bezbednost i nedodirljivost Kosova.

Rama je ove komentare dao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, premijerom Severne Makedonije, predsednikom Hrvatske, premijerom Crne Gore i premijerom Slovenije.

„Uprkos pojačanim pozivima na povećanje trupa koje bi trebalo da garantuju stabilnost i apsolutnu nedodirljivost Kosova, desio se tragični čin koji treba smatrati upozorenjem, a ne sporadičnim događajem i koje se ne sme ponoviti ni pod kojim okolnostima. Takođe sam danas na sastanku istakao neophodnost povećanja broja NATO snaga na Kosovu i neophodnost garantovanja granice Kosova i Srbije“, izjavio je Rama, a prenosi KoSSev.

On je dodao da je granica između Kosova i Srbije van kontrole i da se koristi za trgovinu oružja i droge.

Rama je naveo da je slučaj Banjska ukazao na visok rizik od destabilizacije i eskalacije situacije:

„…I neophodnost obezbeđivanja granice između Kosova i Srbije, koja je zapravo izmakla kontroli i koja je u službi ilegalne trgovine oružjem i drogom, koja se zatim meša, kao što svi znamo, sa političkom aktivnošću, sa ultranacionalističkom pozadinom, što izaziva ozbiljne devijacije kao što je Banjska, gde je život izgubio policajac Republike Kosovo i gde je jasno naglašen visok rizik od destabilizacije i eskalacije sukoba koji ima samo jedno mesto rešavanja – u dijalogu EU između Kosova i Srbije“, dodao je Rama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari