Rambo Amadeus: Rat devedesetih kao pijanstvo, Balkan miran narednih 10-15 godina (VIDEO) 1foto: Printscreen/YouTube/FACE HD TV

„Svjetski mega car“ Rambo Amadeus gostujući na sarajevskom Face TV istakao je da je Balkan miran bez rata narednih 10-15 godina, odnosno dok generacija koja je ratu svedočila „u kući ne izgubi pravo glasa“, kada će se mlade generacije o ratu devedesetih informisati „iz druge-treće ruke“.

Rambo je, na pitanje voditelja Senada Hadžifejzovića da li mu današnja situacija „smrdi na devedesete“, rekao da ovde treba čekati 40-50 godina između dva rata, te da je tada tek moguće „pakovati“ novi rat.

-Znaš šta je štoš? Ovde treba čekati 40-50 godina između dva rata, da ona generacija koja je živo svedočila o ratnim strahotama ne izgubi u svojim kućama pravo glasa. Dok ne postanu đedurine koje upozoravaju na strahote i besmisao rata, ali uzalud, jer ih od mlađih ukućana više neće j*bavati niko, naveo je Rambo.

On je dodao da smo „mirni 10-15 godina“ dok stasa generacija koja se uopšte neće sećati ratnih zbivanja, nego će o ratu devedesetih slušati iz druge-treće ruke, te da je tada šansa da se te generacija izmanipuliše za novi rat.

– Sad mislim da smo mirni. Sad su skoro svi savremenici rata – koji su mu svedočili još uvijek sasvim svjesni koliko su svi na gubitku zbog  rata i njegovih komnbinh posledica. Većina osjeća kolika je to bila zabluda, kao neko pijanstvo, neka omamljenost, istakao je Rambo.

 

 Rambo je u emisiji čiji je povod bila nova knjiga Josipa Pejakovića „Sevdalinka“ govorio o značaju sevdalinki za jugoslovenski kulturni prostor.

Pejaković je istakao da sevdah nije vezan samo za Bosnu i Hercegovinu, već da postoje mnoge pesme koje bi se mogle svrstati u sevdahe ili karasevdahe (crne sevdahe) a dolaze iz Srbije ili Crne Gore, poput „Dimitrije, sine, Mitre“, „Gde si dušo, gde si rano“ ili crnogorskog sevdaha „Sejdefu majka buđaše“.

– Veliki kulturocid je napravljen  time što se jedan eksjugoslovenski prostor, pa i još i  šire malo, iz političkih razloga sjecka, feta, odvaja u zasebne, ograđene kulturne prostore… Pa će jedni reći „ova pjesma je naša, a ova nikako ne smije bit“… Sevdalinka svojim postojanjem dokazuje upravo suprotno, ona je živi dokaz da uprkos nastojanju dnevne politike ovaj “region” ipak krasi činjenica da nas mnogo više stvari spaja nego razdvaja, i da smo i dalje jedan zajednički kulturni prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari