Rasim Ljajić: Vučićeve poruke relaksirale odnose 1FotO. FEHIM DEMIR/EPA

Pitanje deklaracije Srbije i Republike Srpske o opstanku srpskog naroda i srpske nacije nije postavljeno prilikom zvaničnih susreta i sastanaka članova bošnjačkih i srpskih zvaničnika, tokom protekla dva dana, koliko je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa delegacijom Vlade Srbije, boravio u Sarajevu.

Kako su Danasu preneli izvori upućeni u sadržaj posete, ta tema nije ni spomenuta, kako od strane zvaničnika iz BiH, tako se o tome nisu izjašnjavali ni srpski predstavnici. „Ili, bar u zvaničnom delu,“ dodaju oni.

Na pitanje Danasa u čemu je značaj posete Aleksandra Vučića Sarajevu, odnosno da li će osim pozitivnog utiska o spremnosti za dogovor i saradnju, biti konkretnih posledica, Rasim LJajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je sa predsednikom Srbije bio u poseti Sarajevu, kaže da se ovaj događaj odrazio pozitivno na ceo region.
– Poseta je značajna sa političkog i ekonomskog aspekta. U političkom smislu, zbog poruka predsednika Vučića, ona svakako relaksira odnose, ne samo u odnosima Sarajeva i Beograda, već i u celom regionu. Po rečima i svih bosanskih zvaničnika, ova poseta otvara i perspektivu rešavanja nekih unutrašnjih odnosa u samoj Bosni. Takođe, ova poseta se odvijala u mnogo pozitivnijoj atmosferi nego prethodna poseta pre tri godine – ističe Rasim LJajić za Danas.

Ono što sagovornik našeg lista vidi kao najvažniji rezultat posete Sarajevu, odnosi se na, kako je rekao, otvaranje mogućnosti i konkretnog rešavanja nekih pitanja iz prošlosti, kao što je pitanje granica.

– Da samo podsetim da je poslednje zasedanje Komisije za međudržavnu granicu održano pre sedam godina. Dogovoreno je i održavanje zajedničke sednice dve vlade a i poseta članova Predsedništva BiH do kraja godine. Na kraju, usvojen je zaključak da jedni druge podržavamo kada se radi o članstvu u različite međunarodne organizacije. U ekonomskom smislu, najvažnija je realizacija različitih infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti putne i železničke infrastrukture. Mi čekamo odluku bosanske strane o trasi autoputa BG-SA – ocenjuje LJajić za Danas.

On napominje da je postavljen cilj da trgovinska saradnja sa sadašnjih 1.5 milijardu, za tri godine premaši dve milijarde evra. Takva očekivanja sagovornik našeg lista argumentuje podacima koje je izneo – da je BiH treće izvozno tržište za srpske proizvode, odnosno da čak 40 odsto robe koje Srbija izvozi u zemlje članice CEFTE, idu u BiH.

– Više izvozimo u Bosnu nego u Kinu, Rusiju i SAD zajedno. Da bi se ta razmena povećala, dogovorili smo i konkretne mehanizme kako da otklanjamo vancarinske barijere koje se povremeno pojavljuju – zaključuje Rasim LJajić.

Porukom da bi trebalo „gledati u budućnost“, Aleksandar Vučić juče se obratio novinarima u Sarajevu, uoči povratka u Beograd. On je istakao da Srbija nikada nije dovela u pitanje teritorijalni integritet niti se mešala u unutrašnja pitanja u BiH, te dodao da će tako biti i u budućnosti.

– Želim svima, koji dobro razumeju koliki je značaj i onima u BiH koji svaku moju i svaku našu posetu dočekuju na nož, da im se zahvalim na tome, zato što vidim da im ponestaje argumentacije, vidim da nikakve nove argumentacije nemaju. Posebno da se zahvalim ljudima koji žele da gledaju u budućnost, svi koji razmišljaju o svojoj deci, svojim potomcima. Isto bih se tako zahvalio i onima u Srbiji koji se tako ponašaju bez ikakve razlike. Mislim da je važno da naš pogled bude usmeren u budućnost, ne moramo da zaboravljamo prošlost, niko nas to ne tera, niko to ne traži, ali važno je da se koncentrišemo na budućnost, na našu decu. Hoću još jednom, zbog bošnjačkih i hrvatskih medija, ako se tako može reći, bosanskih medija, da nema potrebe da se od Srbije pravi bauk, Srbija je iskreni prijatelj BiH, pokušajte to razumeti, ući u naše cipele – poručio je Vučić pre povratka u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari