Raskola zbog bojkota (ne)će biti 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Od odluke Predsedništva Demokratske stranke donete prošlog vikenda po kojoj su poslanici ove partije u obavezi da bojkotuju, osim plenarnih sednica i sednice skupštinskih odbora, nijedan od dvanaest poslanika nije prisustvovao nijednoj sednici Odbora.

Nema raskola u Demokratskoj stranci, uprkos tome što se prorežimski mediji upinju iz petnih žila da pokažu kako je dobar deo članstva, a pre svega poslanici DS, protiv poteza rukovodstva stranke koji navodno snažno naginje desničarskim elementima u Savezu za Srbiju. U DS ima naravno različitih mišljenja, što je odraz demokratije, ali se naposletku poštuju odluke donete većinom glasova, kažu zvaničnici u Demokratskoj stranci za Danas. Poslanici ove stranke kojih se odluka tiče, međutim tvrde, da poštuju odluku Predsedništva, iako se sa njom ne slažu.

U ovoj stranci navode i da su netačne tvrdnje pojedinih medija da odluku Predsedništva podržava samo jedan od 12 poslanika, a da su svi ostali protiv. To jednostavno nije tačno, jer kažu u ovoj stranci, odluka o bojkotu skupštinskih odbora doneta je jednoglasno, a za nju su glasala i četiri poslanika Gordana Čomić, Aleksandra Jerkov, Dejan Nikolić i Goran Ćirić .

Nezvanični izvori Danasa iz DS, ipak, tvrde da je Dejan Nikolić, potpredsednik DS, međutim jedini poslanik koji se složio sa takvom ponižavajućom odlukom Predsedništva .

„Poslanici nisu želeli da podrže odluku Predsedništva DS koja je sa jednim glasom preko polovine usvojena da poslanici DS funkcionišu na zvonce kao što Vučić tretira poslanike svoje stranke. Poslanici DS jesu za bojkot, ali za aktivan bojkot koji podrazumeva sučeljavanje sa SNS na raznim nivoima. SZS je izvršio pritisak na DS da donese odluku da se poslanici bukvalno ugase i sklone iz političke borbe. Savez za Srbiju to radi jer je ujedinjena Demokratska stranka jedina snaga u parlamentu sa 20 poslanika i kao takva očigledno predstavlja smetnju rukovodstvu SZS koji nema poslanike u parlamentu. Zbog toga veštački hoće da prikažu javnosti da DS preti raskol i žele da disciplinuju naše poslanike, a sve iz bojazni da će reujedinjena DS postati stožer okupljanja u Savezu za Srbiju“, kažu u DS nezvanično.

Dejan Nikolić, poslanik i potpredsednik DS, kaže za Danas „da ne želi da pravi temu od unutarstranačkih stvari“. „Ono što mogu da kažem je da je Predsedništvo DS otklonilo svaku sumnju u dalje postupke u vezi sa bojkotom parlamenta. Kako i biva u ozbiljnim demokratskim strankama bilo je različitih razmišljanja i stavova, ali je odluka doneta bez glasova protiv“, navodi Nikolić.

Gordana Čomić, poslanica DS, koja se našla na meti kritika predstavnika Saveza za Srbiju, a posebno Boška Obradovića, lidera Dveri, zbog toga što su ona i njena stranačka koleginica Nataša Vučković prisustvovale sednici Odbora za ustavna pitanja, kaže za Danas da će se odluka Predsedništva DS primenjivati do neke nove odluke.

„Odlukom Predsedništva od 21. juna poslanici DS ne prisustvuju plenumskim sednicama, odborima, ne podnose amandmane, niti bilo kakve druge predloge. Dakle ostaje samo zajednički rad u delegacijama, putovanja i zajednički sastanci sa međunarodnim delegacijama, predstavnicima i grupama“, kaže Čomićeva za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari