Raspoređeno 22 posmatrača EU za lokalne izbore na Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Misija Evropske unije za posmatranje izbora (EU-EOM) na Kosovu rasporedila je danas, prvog dana predizborne kampanje, 22 posmatrača kako bi započela dugoročno posmatranje lokalnih zbora na Kosovu, koji su zakazani za 17. oktobar.

Ova misija, koju vodi austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Lukas Mandl, počela je s radom u Prištini 5. septembra, dolaskom osnovnog tima od 10 stručnjaka.

Zamenik šefa ove misije Konrad Olszevski izjavio je, na konferenciji za novinare, da će dugoročni posmatrači biti podeljeni u 11 timova, svaki tim s dva člana.

„Danas raspoređujemo 11 timova dugoročnih posmatrača, svaki sa po dva člana, koji će oceniti kampanju i pripreme. Ovi posmatrači će biti naše oči i uši na terenu koji će nas izveštavati o nalazima izbornog procesa usredsređenom na kampanju i administrativnim pripremama za izbore. Oni će se sastati sa kandidatima, sa lokalnim vlastima, sa izbornim komisijama u opštinama, sa biračima i svim ostalim zainteresovanim stranama“, rekao je Olszevski.

Rekao je da posmatrači dolaze iz 19 zemalja, a polovinu čine žene.

Ova misija će biti pojačana kratkoročnim posmatračima neposredno pred izborni dan kako bi se osiguralo da se poseti što veći broj biračkih mesta širom Kosova.

Misija EU za posmatranje izbora ostaje na Kosovu do kraja izbornog procesa, uključujući i drugi mogući krug izbora za gradonačelnike, 14. novembra.

Zvanična kampanja za lokalne izbore na Kosovu počela je danas, 16. septembra, i trajaće 30 dana. Redovni lokalni izbori raspisani su za 17. oktobar i na njima se biraju gradonačelnici i odbornici opštinskih skupština u 38 opština na Kosovu.

Konačni birački spisak za Lokalne izbore 2021 sadrži 1.885.448 birača ili 90.586 birača više u odnosu na zadnje prevremene parlamentarne izbore održane 14. februara ove godine, od tog broja glasači van Kosova su 15.532.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari