Rau o poseti Kosovu: Razgovori o pravosuđu, borbi protiv korpucije, slobodi medija 1Foto: EPA-EFE/Marcin Obara POLAND OUT

Predsedavajući OEBS-a Zbignjev Rau rekao je danas da je svrha njegove posete Kosovu da se informiše o reformama u pravosuđu, borbi protiv korupcije, slobodi medija i reformi izbornog sistema.

Rau, inače šef diplomatije Poljske, na konferenciji za medije na kraju posete izjavio da je sa predstavnicima institucija na Kosovu razgovarao o načinima na koje OEBS može da pruži pomoć na terenu.

„Svrha moje posete je bila da se sretnem sa institucionalnim liderima, partnerima misije OEBS-a na Kosovu i da dobijem informacije iz prve ruke o tekućim reformama u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije, povećanju slobode medija i unapređenje izborne reforme koja je preko potrebna“, rekao je on.

Kazao je da su razgovarali o različitim načinima na koje OEBS može da pruži pomoć kroz terenske operacije i prisustvo na terenu.

Naglasio je da „OEBS doprinosi daljem razvoju demokratskog i multietničkog društva“, te da se iskreno nada „da će ovo doprineti stabilnosti i pomirenju u jugoistočnoj Evropi“.

Rau se tokom dana sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i sa premijerom i predsednikom parlamenta, Aljbinom Kurtijem i Glaukom Konjufcom.

Razgovarao je i sa ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom i sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem.

Sastao se i sa predsednikom Centralne izborne komisije i aktivistima civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari