Razgovori Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima i dalje traju 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima i dalje traju u Briselu i nije poznato kada bi mogli da budu završeni.

Iako je bilo predviđeno da razgovori traju sat vremena, oni su ušli u sedmi sat i trenutno se odvijaju u različitim formatima, javila je Radio-televizija Srbije.

Uz Vučića i Kurtija, u hotelu u kojem se održavaju razgovori trenutno se nalaze i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak i diplomatski predstavnici Francuske, Nemačke i Italije, navodi RTS.

U fokusu razgovora su plan o sledećim koracima u primeni postignutih dogovora Beograda i Prištine i plan za statut Zajednice srpskih opština (ZSO), koji evropski zvaničnici opisuju kao „moderan evropski plan“, saznaje RTS.

Razgovori su počeli oko 14 časova sastankom Lajčaka, šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i lidera Francuske, Nemačke i Italije, Emanuela Makrona, Olafa Šolca i Đorđe Meloni sa Kurtijem.

Kurti je posle tog sastanka napustio hotel u kojem se održavaju razgovori, a evropska šestorka se sastala sa Vučićem.

Mišel, Šolc, Makron i Meloni otišli su na samit EU posle sastanka sa Vučićem, koji je razgovore nastavio sa Lajčakom i Borelom. I šef evropske diplomatije je ubrzo otišao na samit EU, a Lajčak je ostao u hotelu.

Iako se tada očekivalo da razgovori budu završeni, oni su nastavljeni jer se Kurti vratio u hotel.

Ni Vučić ni Kurti danas nisu davali izjave medijima.

Posle sastanaka sa Vučićem i Kurtijem, Borel je izjavio da je dijalog jedini način za dolazak do rešenja i da od njega zavisi evropski put dve strane.

„Rad je u toku. Možda ću morati da napustim samit EU da bih se ponovo sastao sa liderima Kosova i Srbije da vidimo da li možemo da nađemo rešenje unutar dijaloga. Nema drugog rešenja. Evropski put Kosova i Srbije ide kroz ovaj dijalog“, kazao je Borel novinarima po dolasku na sastanak lidera Unije i njenih članica.

Diplomatski izvori su za Radio Slobodna Evropa rekli da su i Šolc, Makron i Meloni, poput Borela, izrazili spremnost da privremeno napuste samit EU i vrate se na razgovore sa Vučićem i Kurtijem ako bi njihovo prisustvo doprinelo naporima.

Po dolasku na samit EU, Meloni je rekla da su ona, Makron i Šolc na današnjim sastancima sa Vučićem i Kurtijem pozvali na primenu već postignutih sporazuma.

„Zamolili smo obojicu lidera da preduzmu korake napred u vezi sa sprovođenjem sporazuma postignutih poslednjih godina i meseci“, rekla je Meloni.

Predsednik Evropskog saveta Mišel napisao je na društvenoj mreži Iks posle sastanaka sa Vučićem i Kurtijem da su „deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključnog značaja“ i dodao da će o tome biti reči na samitu EU.

Uoči odvojenih sastanaka sa Kurtijem i Vučićem, portparol EU Peter Stano rekao je da je „zaista vreme“ da dve strane „nastave sa deeskalacijom i da se vrate dijalogu“.

„EU želi da dve strane ispune obaveze preuzete u dijalogu i da krenu napred. Status kvo je neodrživ i videli smo koliko je opasan“, kazao je Stano.

Naveo je da je na sastancima „velike petorke“ sa Kurtijem i Vučićem 21. oktobra bilo reči „o nekoliko ideja, uključujući moderan predlog za statut Zajednice srpskih opština (ZSO), na koji strane treba da odgovore“.

Vučić je sinoć izjavio da će u Briselu sa evropskim liderima razgovarati o predlogu „velike petorke“ za formiranje ZSO i drugim temama iz dijaloga Beograda i Prištine.

„Petorka je (21. oktobra) donela predlog o načinu formiranja ZSO, mi smo dali odgovore i sugestije, ali ne mogu da otkrivam detalje. Spremni smo da razgovaramo o tome, kucaju na otvorena vrata kada je Beograd u pitanju“, rekao je Vučić sinoć za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari