RCC u potpunosti posvećen regionalnoj saradnji 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE/EV

Savet za Regionalnu saradnju (RCC) ukazao je da postoji mnogo različitih tumačenja i da nema jasnih informacija o ulozi Saveta na sastancima inicijative za „mali Šengen“.

Kako se navodi u danas objavljenom saopštenju RCC je pozvan na sastanke na temu „malog Šengena“ zajedno sa EU, SAD, Svetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicionom bankom (EIB) da čuje predloge lidera sa Zapadnog Balkana.

Savet za regionalnu saradnju je u potpunosti posvećen regionalnoj saradnji, navodi se u saopštenju.

Za RCC, regionalna saradnja je aktivnost koja se razvija i postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Evropsku uniju.

„S obzirom da je suština procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, verujemo da je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našem regionu nužna i treba je razmotriti. Zato držimo otvorene oči i naćuljene uši za svaki predlog svake ekonomije u regionu, a to ćemo raditi i dalje“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, RCC sa ponosom koordinira i prati sprovođenje Višegodišnjeg akcionog plana za stvaranje regionalnog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, što je zadatak koji je Veću dalo i odobrilo svih šest lidera sa Zapadnog Balkana na samitu berlinskog procesa pre tri godine u Trstu.

„Svih šest ekonomija regiona, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija su u ovom procesu koji je i započet na zahtev svih šest pomenutih lidera, a radi se o projektu čiji je cilj dalje jačanje ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu i otklanjanje društvenih prepreka mobilnosti mladih ljudi, stručnjaka, kvalifikovanih radnika i inovacija“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari