Reakcije opozicije na protestnu šetnju mladih naprednjaka u Novom Sadu 1SNS setnja Liman NS foto Radio 021

Posle šokantnog poraza na izborima za savete tri mesne zajednice u novosadskom naselju Liman, Srpska napredna stranka se oporavila od nokdauna, pokazujući da se ne miri sa porazom i krenula u kontraofanzivu. Proteklih dana preko noći prekrečene su pojedine zgrade na Limanu, a SNS je u sredu, ničim izazvana, organizovala nekakvu protestnu šetnju ulicom Narodnog fronta, kako bi pokazala svoju snagu, zastrašila ili uputila nekakvo upozorenje Limancima, na šta je reagovala opozicija u Novom Sadu.

Odbor Stranke slobode i pravde je saopštio da „Aleksandar Vučić, preko svog gaulajtera Miloša Vučevića, ovih dana disciplinuje neposlušne stanovnike Limana koji su se drznuli da na izborima za savete mesnih zajednica glasaju za nezavisne kandidate“.

SSP navodi da su među mladima koji su šetali na Limanima prepoznati mnogi lokalni srednjoškolci i navijači, ne samo iz tog dela grada.

„Dok Bosketovi odredi (Marko Bosanac Boske – novosadski tajkun i finansijer SNS, op.a.) noću farbaju ceo deo grada u nacionalne boje, a SNS jugend maršira usred dana – Limanci strahuju da je ovo tek početak. U gradu čiji su stanovnici bacani pod led samo zbog toga što nisu „podobni” – građani se sa zebnjom pitaju da li mogu da očekuju da će im SNS jurišnici dolaziti na vrata, presretati ih na ulici, pa i gepekovati one „neposlušne”. Zbog čega se proizvodi klima uvoda u „Kristalnu noć”? Da li dolazi vreme kada ćemo nositi „traku oko ruke”, pitaju u SSP.

Ova stranka zahteva od gradonačelnika Miloša Vučevića da momentalno prestane da izaziva nemir i paniku kod naših sugrađana i ne kažnjava ih najprimitivnijom represijom samo zbog toga što nisu glasali za SNS kandidate, zaključuje se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Gradski odbor udruženja Dosta je bilo saopštio je da neko pokušava da iskaže svoja patriotska, rodoljubiva osećanja, farbajući sve što mu se učini pogodno u crveno-plavo-belu kombinaciju boja.

Gradski odbor DS najoštrije je osudio zloupotrebu maloletnika u političke svrhe od strane gradske vlasti u Novom Sadu i zahteva da nadležno tužilaštvo odmah pokrene istragu protiv organizatora i nalogodavaca marša na Limanu u kojem su gotovo isključivo učestvovala deca školskog uzrasta.

„Novosadska policija je dužna da obavesti i državne službe koje se bave zaštitom dece i maloletnika i čitavu javnost o tome ko su organizatori i sa kakvim motivima su poveli zloslutni marš u kojem su nošena obeležja vladajuće Srpske napredne stranke i slike vođe vladajućeg režima Aleksandra Vučića. Razlog više za reakciju nadležnih državnih organa po službenoj dužnosti predstavlja informacije koje prenose pojedini mediji, a prema kojim su deca bila plaćena da učestvuju u maršu kome se u javnosti ne zna ni povod ni cilj. Javnost takođe mora odmah saznati ko je, imenom i prezimenom, delio novac deci i kako je taj novac obezbeđen“, navodi DS.

Savet Mesne zajednice Liman 3 uputio je Gradu Novom Sadu i policijskoj upravi prijavu po pritužbi građana zbog oslikanih trobojki na fasadama zgrada u ovom delu grada.

Nekoliko stotina, uglavnom mladih, u dobi između tinejdžera, srednjoškolaca i nešto starijih marširalo je noseći transparent „Predaja nije opcija – Unija mladih Novi Sad“ dok ih je predvodio mladić noseći zastavu sa likom Aleksandra Vučića. Učesnici tog defilea u velikom broju nosili su maske, a nemali broj se skrivao pred kamerama ogrnuvši se kapuljačama od duks majica, ili su nosili maske preko celog lica. Sve se završilo mirno i šetnja je završena kod palate NIS-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari