Realan drugi krug izbora u DS 1

I Dragan Šutanovac i Bojan Pajtić, kandidati za predsednika DS, za Danas kažu da očekuju pobedu u prvom krugu stranačkih izbora zakazanih za 24. septembar.

Obojica smatraju da je to realan ishod glasanja. Pajtić dodaje da, ukoliko se to ne dogodi, očekuje da će u drugom krugu snage odmeriti ili sa Lutovcem ili sa Šutanovcem.

Šutanovac podseća da je sakupio oko 2.500 potpisa za kandidaturu i da ima 8.000 sigurnih glasova.

– Kampanju radimo kao za republičke izbore i do poslednjeg dana ćemo posećivati odbore. Do kraja kampanje biće pet debata i još više od 20 odbora koje ćemo posetiti – navodi on.

Bez obzira na uverenje Pajtića i Šutanovca da će pobediti u prvom krugu, nezvanično se od demokrata može čuti da je ipak realnija opcija drugog kruga, koji se prema pravilima organizuje kada niko od kandidata nema osvojenih 50 odsto glasova plus jedan glas izašlih a održava dve nedelje kasnije. Najviše šansi da u drugi krug uđu imaju upravo Pajtić i Šutanovac, smatraju naši sagovornici u DS. Oni sa kojima smo razgovarali iz izbornih štabova Pajtića i Šutanovca optužuju jedni druge da rade sve ne bi li izlaznost bila manja i kako bi se ostvarila izborna pobeda u prvom krugu.

Ukoliko dođe do drugog kruga, postavlja se pitanje izlaznosti i legitimiteta koji će izabrani predsednik imati. Naime, očekuje se da će biti oko 20.000 registrovanih birača. Tačan broj onih koji imaju pravo glasa biće poznat 48 sati pred održavanje izbora, kada će biti zaključen konačni birački spisak. Podsetimo da je DS 2012. imala 180.000 verifikovanih članova. Sada se taj broj smanjio zbog gubitka vlasti i sveo se na prosečno 130 članova po odboru. Kako kažu naši sagovornici, u stranci se uveliko govori da su neki od kandidata bukvalno platili članarine za pojedine odbore, jer je broj plaćenih članarina pre oko nedelju dana naglo skočio.

Prema rečima naših sagovornika, pitanje je da li će na izbore izaći svi sa pravom glasa. Za uspešno održavanje izbora neophodno je da izađe 30 odsto onih sa pravom glasa. Realno je očekivati, kako kažu naši sagovornici, da na izbore izađe od 10.000 do 15.000 članova. U drugom krugu, izlaznost će biti još manja, procenjuju naši izvori, te će pobednik svoj legitimitet bazirati, u najboljem slučaju, na oko 5.000 glasova, što je za planove koje DS ima, a to su da bude stožer okupljanja opozicije za predstojeće predsedničke izbore i traženje zajedničkog kandidata, prilično malo.

Ovo su prvi neposredni stranački izbori u Srbiji koje neka partija organizuje. Sva četvorica kandidata za predsednika stranke, Pajtić, Šutanovac, Zoran Lutovac i Srboljub Antić, imaju svoje izboren štabove i one koji ih u stranci podržavaju. U Šutanovčevom timu su, prema pisanju medija, Branislav Lečić, Tamara Tripić, Jovan Marković, Igor Salak i Nada Kolundžija. Pajtića podržavaju Gordana Čomić, Nataša Vučković, Nađa Higl i Miloš Đajić. Lutovac je 1. septembra za kandidaturu predao 1.520 potpisa, a njegov tim, kako za naš list kaže, između ostalog, čine Dragoslav Šumarac, Bogdan Tatić, Ivan Vujači, Goran Ješić, Nada Dragović, Mirjana Rašević, Natalija Mićunović, Snežana Repac, Jasenko Lazović, Branislav Bugarski i mnogi drugi. Krajem avgusta kandidaturu je predao i Antić uz kojeg Dragan Domazet.

Poslednji "okršaj" 21. septembra u Beogradu

Branimir Kuzmanović, predsednik Organizacionog obora za izbore, najavljuje da će poslednja debata pred izbore četvorice kandidata za predsednika stranke biti održava 21. septembra u opštinskom odboru Stari grad. Već u četvrtak kandidati će debatovati na Novom Beogradu, a zatim slede Niš, Kragujevac i Novi Sad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari