Referendum: U Narodnoj biblioteci Užice do 15 časova je glasalo 146 građana, izjašnjavanje protiče bez ikakvih problema 1Foto: Nenad Kovačević

Od 778 upisanih glasača, na biračkom mestu broj 59, u Narodnoj biblioteci Užice, do 15 časova je na referendumu za promenu Ustava glasalo 146, rekao je za Danas predsednik biračkog mesta, Vidoje Drndarević.

On je potvrdio da glasanje protiče regularno i dodao da su imali jednu prijavu za glasanje van biračkog mesta, što je urađeno po unapred postavljenim pravilima.

Kako kaže Drndarević, biračko mesto je otvoreno regularno, u sedam časova, a prvi glasač izrazio je svoj stav u 7,05 časova.

Prema ranijim informacijama, Do 12 časova odziv referendumu u Užicu je 7,02 odsto, što je mnogo manje nego na poslednjim izborima održanim 2020. godine kada je, u isto vreme, glasalo 16,42 odsto upisanih sa pravom glasa.

Milka Protić, predsednica Gradske izborne komisije, rekla je za Danas da referendumsko izjašnjavanje, za sada, potiče bez nepravilnosti.

Predrag Danilović, predsednik biračkog odbora na glasaškom mestu broj 45. u centru grada, u sedištu Udruženja penzionera, rekao je za Danas da je na tom glasačkom mestu od  od 897 upisanih u birački spisak, glasalo je njih oko 11 odsto i to najveći broj penzionera i starijih građana.

„Zadovoljni smo izlaznošću. Sve protiče regularno, uz poštovanje protivepidemijskih mera. Istovremeno, na glasačkom mestu, mogu da budu tri osobe i nema gužvi“, kazao je za Danas Danilović i ocenio da se veća izlaznost očekuje u kasnim popodnevnim časovima.

Ranije, na biračkim mestima koje je posetio novinar Danasa, glasanje se odvija bez neregularnosti, otvorena su na vreme, a na šest biračkih mesta koja u toku referendumskog dana prati Gradska izborna komisija u Užicu, do 10 časova glasala su 144 građanina, odnosno 2,91 odsto.

Ovaj procenat pokazuje za oko dva i po puta manju izlaznost nego na izborima koji su održani prošle godine.

Broj upisanih glasača na ovih šest biračkih mesta je 4.955. Gradska izborna komisija pratiće glasanje na biračkim mestima u Domu kulture Trnava, Društvenom dom Skržuti, Društvenom domu Ravni, JKP Vodovod, u školi „Miodrag V. Matić“ i OŠ „Slobodan Sekulić“.

Prema rečima Milke Protić, predsednice Izborne komisije Grada Užica, za sada nema očigledne razlike u broju glasača u seoskim i gradskim mesnim zajednicama.

Gradskoj izbornoj komisiji sa biračkih mesta do sada nisu prijavljene značajnije nepravilnosti.

-Bilo je prijava zbog UV lampi, hemijski. Dešavalo se da nam prijave da nešto od toga nemaju, ali kada odemo na biračko mesto, ispostavi se da je sve tu – kaže Protić.

Referendum: U Narodnoj biblioteci Užice do 15 časova je glasalo 146 građana, izjašnjavanje protiče bez ikakvih problema 2
Foto: Ana Milošević

Mala izlaznost objašnjava se zimskim uslovima, a na glasačkim mestima kažu da će se ona povećavati do kraja glasanja.

Nešto ranije, na glasačkom mestu broj 70, u Gradskom kulturnom centru, u Užicu do 9,30 časova na referendumsko pitanje je svoj odgovor dalo dvadesetak glasača. Na ovom biračkom mestu prijavljeno je 780 birača.

-Biračko mesto je otvoreno na vreme, a prvi glasač došao je oko 8 časova. Do sada nije bilo nikakvih neregularnosti – rekla je za Danas zamenik predsednika Biračkog odbora, Katarina Vasiljković.

Predsednik Biračkog odbora na glasačkom mestu broj 60, u Osnovnoj školi Nada Matić u Užicu, Milan Đokić, takođe ,je potvrdio za Danas da je i ovo biračko mesto otvoreno na vreme.

Referendum: U Narodnoj biblioteci Užice do 15 časova je glasalo 146 građana, izjašnjavanje protiče bez ikakvih problema 3
Katarina Vasiljković Foto: Ana Milošević

On kaže da do 9,30 časova nije bilo nikakvih neregularnosti.

-Do 9,15 časova je glasalo 17 građana, rekao je Đokić.

Referendum: U Narodnoj biblioteci Užice do 15 časova je glasalo 146 građana, izjašnjavanje protiče bez ikakvih problema 4
Milan Đokić Foto: Ana Milošević

Na ovom biračkom mestu prijavljena su 853 građanina.

Na oba biračka mesta potvrđuju da i članovi biračkih odbora i glasači poštuju sve preporučene antikovid mere.

Inače, za glasanje van glasačkih mesta u Užicu se prijavilo 325 građana. Njima će se omogućiti da se izjasne na referendumu u njihovim domovima.

Milka Protić, predsednika Gradske izborne komisije, rekla je za Danas da se od tog broja, Izbornoj  komisiji prijavilo 100, a glasačkim odborima dodatnih 225 građana koji su bolesni, stariji ili su teško pokretljivi.

Za tu mogućnost građani su mogli da se prijave danas do 11 časova, a tokom dana biće im omogućeno da se, u svojim domovima, tajno izjasne o referendumskom pitanju.   

U Užicu su sva biračka mesta otvorena na vreme.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari