Spin vlasti je da opozicija neće na izbore zbog pada rejtinga: Svi na decembarskom nivou, raste samo Nestorovićev pokret 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

„Nije pad rejtinga razlog zbog koga opozicija najavljuje da neće izaći na beogradske izbore, kako to vlast želi da predstavi, već razloge treba tražiti u nedostatku izbornih uslova. U suštini rejtinzi svih stranaka manje više su isti, kao pre decembarskih izbora, a eventualni rast, ili pad rejtinga je na nivou statističke greške. Jedini vidljivi rast zabeležilio je Branimir Nestrović i njegov „Mi glas iz naroda“, uprkos podelama i njegov rejting se kreće između 7 i 8 odsto podrške“, ističe za Danas Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

Prema Vukadinovićevim rečima, tvrdnje naprednjaka da im raste rejting je još jedna u u nizu mistifikacija i maniplacija režimskih medija, koja se plasira. Rejting im je porastao za svega jedan do dva odsto.

„Ne znači da su oni pridobili neke nove birače koje nisu imali pre nekoliko meseci, već je u pitanju to da je među opozicionim glasačima manje motivisanih ljudi, spremnih da izađu na izbore. Ali to se može promeniti u roku od nekoliko dana.

„Ključna stvar je da ne raste njima rejting, ali da im se zbog povećane apstinencije, povećao procenat potencijalnih glasača. I to je naravno pogodno za manipulaciju“, navodi sagovornik Danasa i pojašnjava da povećan rejting Nestorovća nije posledica prelivanja glasova SNS ili NADE, već ti glasovi dolaze od razočaranih glasača desnih stranaka koje nisu prešle cenzus.

Vukadinović ponavlja da vlast manipulacijama želi da prikaže da su koalicije SPN i NADA odlučne da bojkotuju izbore, jer im je pala popularnost, ali da to nije tačno. Opozicija bi, kako kaže, valjanom organizacijom mogla da postigne dobre rezultate 2. juna na beogradskim izborima, ali je pitanje organizacije šta bi se desilo da je vlast prihvatila da 2. juna budu i izbori za opštine, odnoslo lokalne samouprave.

„Šanse da u slučaju bojkota izbora, mesta SPN i NADE zauzmu neke druge stranke su minimalne. To nije uspelo ni kod predhodnog bojkota, a posebno ne bi uspelo sada kada je polarizacija poprilično narasla“, ističe Vukadinović.

 

I direktor Agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimir Pejić kaže za Danas da nema velikih promena u odnosu na decembarske rejtinge.

„SNS je zadržala neko svoje glasačko jezgro, a opozicija nije izgubila svoje biračko telo, samo što se deo njihovih gasača vratio u neku apstinenciju i izjašnjava se kao neopredeljeni. Međutim, kada bi počela kampanja i izborna atmosfera, opozicija bi mogla da računa ponovo na njih. Tako da trenutna situacija ide u korist SNS, ali to je u uslovima kada nisu izbori i kada je pitanje da li će ih uopšte biti u kompletnom sastavu. Opozicijia samo treba da podigne izbornu tenziju i da ponovo aktivirara one ljude koji su već glasali za njih“, navodi Pejić.

Na pitanje ukoliko opozicija odluči da ne izađe na izbore, može li da računa da će ih i glasači poslušati, Pejić kaže da će ih dobar deo glasača poslušati i da neće izaći na glasanje, ali to nikad nije stopostotno, jer glasači nisu vojska.

„Kada je reč o koaliciji NADA, najverovatnije bi jedan deo njhovih birača otišao nekim strankama desne orijentacije. Imamo mogućnost pojavljivanja Save Manojlovića na izborima, a on je neko ko bi mogao da uzme različite glasove. Ali mora se imati u vidu da se u slučaju bojkota menja slika i tada se mora govoriti o drugačijim izborima i drugim okolnostima“, zaključuje direktor Faktor plusa.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nedavno je izjavio da rejting naprednjaka raste, da je dvocifren i da bi Srpska napredna stranka na beogradskim izborima samostalno mogla da osvoji 55 odsto glasova, pet više nego na decembarskim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari