Rukovodilac radnih grupa za nestale Prištine i Beograda Fransoa Stam izjavio je juče da je aktivnostima tih grupa rasvetljena sudbina trećine nestalih sa Kosova.
– Posao koji nas očekuje će biti mnogo teži, jer ima malo konkretnih i tačnih informacija o sudbini i mestima gde se nalaze nestale osobe.

Rukovodilac radnih grupa za nestale Prištine i Beograda Fransoa Stam izjavio je juče da je aktivnostima tih grupa rasvetljena sudbina trećine nestalih sa Kosova.
– Posao koji nas očekuje će biti mnogo teži, jer ima malo konkretnih i tačnih informacija o sudbini i mestima gde se nalaze nestale osobe. Sve strane treba da pojačaju napore u traženju informacija – rekao je Stam, koji je i funkcioner Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).
Na jučerašnjem sastanku predstavnika komisija za nestale osobe Prištine i Beograda, kojima rukovodi MKCK i održavaju se pod pokroviteljstvom šefa UNMIK Joakima Rikera, navedeno je da treba intenzivirati dinamiku rada radne grupe.
„Članovi radnih grupa za nestale su pozvali stalne posmatrače iz međunarodne zajednice i predstavnike porodica nestalih da igraju aktivniju i konstruktivniju ulogu u radu radne grupe“, navodi se u saopštenju sa sastanka.
Stam je pozvao institucije Prištine i Beograda da ponovo potvrde opredeljenje, koje su iskazale na početku procesa, „da kroz ovaj mehanizam sarađuju u ovom izuzetno značajnom humanitarnom pitanju“.
Prema poslednjim podacima, na Kosovu se nestalim smatra još 2.047 osoba, od toga više od 500 Srba, 200 pripadnika ostalih zajednica i oko 1.300 Albanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari