RIK: Birač iz Velikog Trnovca pod rednim brojem 868 nije glasao 1Foto: Dosta je bilo (Arhiva)

Republička izborna komisija (RIK) odbila je prigovor Koalicije Albanaca doline zato što je, pored ostalog, utvrdila da na ponovljenim parlamentarnim izborima u Velikom Trnovcu 27. maja nije glasao građanin bez ličnih dokumenata, kako tvrde iz albanske koalicije, već da je naknadno evidentiran kao da je glasao.

Kako se navodi u rešenju kojim se odbija prigovor, 15 članova biračkog odbora i njihovih zamenika dostavilo je RIK-u izjave u kojima pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrde da birač pod rednim brojem 868 nije pristupio glasanju, obavio je portal Bujanovačke.

Oni su izjavili da je po okončanju glasanja utvrđeno da birač 868 nije zaokružen i da pod tim brojem nema potpisa, a da su posebno obratili pažnju na to zato što su zbog glasanja ovog birača poništeni prethodni izbori održani 28. aprila, koji su oboreni po prigovoru SPS-a, nakon što je utvrđeno da je isti birač, 868, evidentiran da je glasao, a na to nije imao pravo, jer nema lična dokumenta.

U rešenju RIK-a se dodaje da je navode 15 članova i zamenika članova biračkog odbora potvrdio i član RIK-a Srđan Zoraja, koji je bio prisutan na biračkom mestu broj šest tokom ponovljenog glasanja 27. maja.

RIK je konstatovala i činjenicu da je u oba zapisnika o radu biračkog odbora utvrđeno da je broj birača izašlih na glasanje 618, dok je broj evidentiranih glasača za jedan veći (619) u izvodu iz biračkog spiska koji je dostavljen RIK-u uz prigovor albanske koalicije.

Zbog toga je komisija, kako se navodi, utvrdila da birački odbor nije omogućio biraču bez ličnih dokumenata da glasa, već da je pravilno i tačno utvrdio rezultate glasanja.

Zaključeno je i da nije došlo do povrede procedure glasanja van biračkog mesta, kako se takođe tvrdi u prigovoru Koalicije Albanaca doline.
Koalicija Albanaca doline je najavila da će se na odluku RIK-a žaliti Upravnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari