Kako izgleda novinarsko izveštavanje sa jedne sednice RIK-a? (FOTO) 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Izveštavanje sa sednica Republičke izborne komisije ne razlikuje se mnogo od izveštavanja iz bilo koje druge institucije, ali ono što je primetno je veći broj pripadnika MUP-a u samoj zgradi.

Povod za to su zasigurno protesti građana ispred RIK-a, onih koji time žele da iskažu protivljenje, kako kažu, izbornoj krađi.

Proteste je povela opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja”, dan nakon dana glasanja koje je pratilo i dovoženje birača autobusima iz Republike Srpske u beogradsku Štark arenu kako bi glasali u opštinama u Beogradu.

Opozicionarka Marinika Tepić od tada štrajkuje glađu i nalazi se u poslaničkom klubu u zgradi stare Skupštine, gde se RIK i nalazi.

Sednica RIK-a bila je zakazana za 15 časova, a novinare koji su želeli da izveštavaju, kao i sve druge građane, na ulazu dočekao je uniformisani policajac.

Kroz gvozdena vrata, ista ona koja su koliko sinoć bacana demonstrantska jaja, ulazi se u manji hodnik, u kome je metal-detektor. Pre toga potrebno je uzeti akreditaciju na šalteru.

“Rođeni smo isti dan”, kaže jednom od novinar službenica RIK-a, “izvoli akreditaciju”.

Ranac na traku, kako bi obezbeđenje proverilo da li je u njemu nešto nedozvoljeno. Sve iz džepova, kojih u slučaju jakne našeg reportera ima i previše, stavlja se u plastičnu posudu.

Ključevi, telefon… “Pip-pip”, začuo se detektor.

Drugi telefon, novčanik… “Pip-pip” opet.

Prstenje, žvake, beležnica s hemijskom, slušalice, i jedno parče iskorišćene maramice pride…

“Neću valjda morati i kaiš da skidam”, misli se naš reporter dok ponovo prelazi kroz detektor…

Nije morao.

Novinare zatim dočekuju službenica koja ih sprovodi do sale u kojoj se sednice RIK-a održavaju. “Malo je gužva, bitno je da sedneš tamo gde su zaklopljeni laptopovi”, objašnjava.

Sa desne strane postavljeni su televizori na kojima zainteresovani mogu pogledati rezultate s izbora, i đuture i po okruzima.

Na vrhu sale postavljene su brojne kamere, a većina članova ovog tela već su pristigli i neobavezno razgovaraju pred sam početak. Redovi klupa i kožnih sedišta. U dnu sale izdignuta govornica za predsednika RIK-a i druge članove vrha ove organizacije.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević ušao je u salu nešto iza 15 časova, kada su i svi okupljeni članovi seli u klupe. Neko vreme trajala je tišina, čuo se samo koji okidač fotoaparata.

Dimtrijević je otvorio sednicu, pročitao dnevni red, na kojem je bila i odluka o ponovnom rapisivanju izbora na 28 biračkih mesta.

Nakon obrazlaganja svake tačke dnevnog reda članovi RIK-a mogli su da se jave za reč.

Prvi je to učinio član RIK-a ispred “Srbije protiv nasilja” Rodoljub Šabić koji je želeo da odgovori na Dimitrijevićevo obaveštenje o zahtevima koje su mu Aleksić i Tepić uputili.

Istakao se i Milovn Vasić koji je u jednom trenutku uzeo govoriti o boji listića, govoreći kako bela boja i nije možda najbolje rešenje.

Nakon rasprave sledi glasanje. U tu svrhu su tu laptopovi. Članovima RIK-a se na ekranu pokažu tri opcije – ZA, PROTIV, UZDRŽAN, a klikom na neku od njih oni su glasali.

Zatim se na ekranu, desno od govornice, prikaže grafika – stolice, koje su boje u zavisnosti od onoga kako je onaj ko na tim pozicijama sedi glasao.

I tako iz tačke u tačke, sve do poslednje “razno”, nekad se neko javi, nekad niko.

Kada je prošlo ono za medije glavno – odgovor Dimitrijevića na pomenute zahteve opozicije, novinari su počeli polakao da izlaze iz sale.

Svi su novinari otišli nakon zaključenja sednice koja trajala oko pedeset minuta, vratili akreditacije, i izašli iz institucije ispred koje će neki od njih biti već od 18 časova, izveštavajući sa protesta građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari