RIK na pitanje o razvoženju birača: Postupićemo kad dobijemo primedbe, proveravamo sve, čak i rekla-kazala 1Foto: Print screen N1

Do 16 sati izlaznost je bila 42,36 odsto – po regionima Vojvodina 42,42, Šumadijski 42,64 odsto, Južnoistočni region 42,8 odsto Beogradski 41,87 odsto… U isto vreme na prethodnim izborima 2022. izlaznost je bila 41,56 odsto, a konačna 58,6 odsto, saopštio je Miladin Kovačević na konferenciji za štampu Republičke izborne komisija u 17 sati.

Prema rečima Vladimira Dimitrijevića, predsednika RIK-a, 18.500 birača, iz AP Kosova, glasalo je na biračkim mestima u centralnoj Srbiji.

Na pitanje N1 da li vide kao problem to što su se pojavili snimci da su ljudi upisani u birački spisak, a ne znaju gde da glasaju u Beogradu, te se organizovano razvoze, da li to vide kao problem, Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK, je odgovorio da sa aspekta ove Komisije, dopisivanja u birački spisak nema, ali da svako ko je upisan ima pravo da glasa.

Na insistiranje da su se pojavili video snimci na društvenim mrežama prevoza na lokaciju birača, Dimitrijević je odgovorio da se pojavljuje svašta, ali da RIK sve pokušava da proveri.

Kao primer naveo je primedbu na nepravilnosti u školi u Vranju gde glasaju Srbi sa Kosova, gde je posle provere utvrđeno da je sve u redu.

Na insistiranje da je došlo do upisivanje birača iz Republike Srpske koje obezbeđenje preraspoređuje i sprovodi gde da glasaju, Dimitrijević je odgovorio da je najvažnije to što niko ko nije upisan u birački spisak ne može da glasa, niti može da se dopiše, u tom slučaju se izbori na tom mestu ponavljaju.

To što se pojavlju razni video snimci ili bilo šta, to makar za sada nije stvar postupanja RIK, ne mogu da vam kažem stav jer ga nemamo, ukoliko bude prigovora, koje može da podnese birač, članovi biračkog odbora ili predstavnici liste, ukoliko toga bude, to će biti predmet postupanja, lokalne ili Republičke izborne komisije, rekao je Dimitrijević.

Stalno neke informacije, evo sad neko tvrdi da je sabotaža, kaže sad su isključili struju, Višnjički venac, i tako dalje, to nije tačno, nije isključena struja, istakao je.

Ima mnogo toga u medijima i na društvenim mrežama, mi pokušavamo da te navode promptono proverimo i da reagujemo, RIK pokušava sve da proveri, pa čak i rekla-kazala, obavezno se obaveštavaju nadlženi organi tužilaštvo i policija, dodao je.

Ovo je bila peta konferencija za novinare u RIK od jutros, a sledeća je zakazana u 19.05 časova.

Sva dešavanja u vezi izbora pratite na protalu Danas.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari