RIK usvojio Informaciju o Aktu o promeni Ustava Srbije 1Narodna skupština Republike Srbije Foto: Bojan Cvejić

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je danas, u skladu sa Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, usvojila Informaciju o Aktu o promeni Ustava Srbije, o čijem će se potvrđivanju gradjani izjašnjavati na republičkom referendumu 16. januara 2022.

Odlukom RIK utvrđen je tekst Informacije o Aktu o promeni Ustava Srbije u osam tačaka, o čijem će se potvrđivanju građani izjašnjavati na referendumu.

Navedeno je, u prvoj tački, da se „akt o promeni Ustava isključivo se odnosi na pravosudje“ i da se „njime se ne menjaju drugi delovi Ustava“.

Drugo tačka se odnosi na „pridveđine dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija“, a treća je o garancijama za „stalnost sudijske funkcije“

Četvrta je o o tome da  „najviši sud u  Srbiji je Vrhovni sud“ a peta da „predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva“.

U šestoj tački je navedeno i da „organizacione promene obezbedjuju samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva“.

Sedma tačka govori o tome da „glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva“.

U osamj tački, pod nazivom „Cilj promene Ustava“ je naveno da „donošenje Akta o promeni Ustava ima za cilj obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva“.

Cilj je, kako je navedeno, i obezbeđivanje „veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari