Ristić: Nema Albanaca u srednjem veku

Ostavite komentar


  1. Tekst je korektan. Da li bi uvazeni autor mogao da napise nesto o iseljavanju Srba sa ovih teritorija za vreme 17 i 18 veka odnosno seobe Srba, i njihovom nastanjivanju u Vojvodini? Koga su Turci naselili umesto iseljenih Srba? Takodje bilo bi jako lepo ako bi moglo da se procita vise informacija o tome kako se Srbija pocetkom 20 veka posle ponovnog osvajanja ovih teritorija ponasala prema lokalnom stanovnistvu. Mislim da je to jedan deo istorije koji se kod nas prilicno oskudno prikazuje. Hvala unapred.

    1. Zar je Vama zaita velika zagonetka i nepoznanica, kako su se Srbi ponašali prema Turcima i njihovim bašibozucima, posle terora i neverovatnog stradanja toko 500 godišnjeg ropstva?! Šta ste hteli da znate što Vam nije jasno? Da li je važnije koga u Turci naseljavali od činjenice, ZAŠTO SU SE SRBI ISELJAVALI?! Šta ste očekivali, da Turke i arnaute ispraćamo sa suzama ? Pročitajte izveštaje srpskih konzula iz Prištine posebnbo Nušića i Rakića o teroru arnauta nad pravoslavnim življem, možda ćete nešto shvatiti. Natravno, pod uslovom da niste pripadnik „najstarijeg naroda“ na Planeti. U tom slučaju bilo kakav smisleni odgovor bi bio besmislen.

  2. Ima ih i u srednom veku. Samo vidite u Zakoniku Cara Dusana, clan 77 i 82 sta pise o Arbanasima,
    Pozdrav

    1. Штета! А, другари су баш нашли „ново лице“ да га потуре Србадији да им толкује староставне лагарије!…

      1. @Миливоје Радаковић

        Ako smatras da ovaj istoricar protura ‘lagarije“ to znaci da imas dokaze koji ga demantuju, zar ne? Sto ne izneses te dokaze? Iz komentara koje pises vidi se da si strucnjak za mnoge stvari, nesto slicno famoznoj Marici, sta je za tebe da demantujes ovog istoricara i dokazes da su Albanci „narod najstariji“? Jos ces kao nagradu dobiti i burek i bonus baklavu.

        1. Ne mora Radakovic ici dalje od Srpskih narodnih pjesama srednjevekovnog ciklusa. Mozda ce u narednoj svojoj knjizi Ristic negirati i njihovo postojanje. Napisi Risticu nesto o tzv. Drugu Titu, razresi nam glavnu dilemu.

      2. @Миливоје Радаковић

        Toliko si predvidljiv i provaljen da se tacno moglo pretpostaviti da ces se javiti sa svojim „komentarima“ u kojima ces izigravati veceg Albanca od Albanaca. nemoj stati dok ti ne objave bar deset komentara.

    2. Nije stigao to da pročita, kao ni mnoge dtuge izvore, u žurbi da se preporuči Vučiću za neku funkciju pred formiranje vlade.

    3. Narodu o čijoj prošloti i bivstvovanju na ovim prostorima ne postoje nikakvi pisani niti arheološki tragovi, narodu koji prema potrebama mogu da budu Iliri, Tračani, Kelti, Arbanasi, Dačani ili neki možda još stariji narod, nije teško da prisvoji tudju istoriju i da se smesti u bilo kom vremenu i na bilo čijoj teritoriji kad god to požele. Zar je posle svega što nam se dešavalo u dodiru sa ovim narodom, bilo kome u rbiji nejasan način na koji arnauti nastupaju, proteruju domicilno stanovništvo i osvajaju tudje teritorije? Besramno će tvrditi da su najznačajniji Srbi pokršteni arnauti, da au srpske svetinje njihove, da oni na prostorima Kosova i Metohije još od /ako treba/ Mezozoika itd.itd. Naravno u medjuvremenu sistematski ruše tragove srpskog postojanja na najvarvarskije načine, nepoznate u civilizovanom svetu. Molim vas, ko još ruši groblja, i preorava humke, pošto se prethodno povade posmrtni ostaci pokojnika i razbacaju po okolnim vrletima, sa nadom da više niko neće moći da kaže, „OVDE SU ŽIVELI SRBI“?!

      1. @Zoran Knežević—A šta su radili srbi sa hrvatskim grobljima,bombardovanim gradovima,civilima,njihovoj imovini,zarobljenicima u Vukovaru,Osijeku,Dubrovniku?Šta se desilo sa hrvatskim civilima u Lovasu,u minskim poljima 1991.?I vi ste proterivali proterivali domicilno,nesrpsko stanovništvo,iz tzv.“rsk“ i „južne srpske pokrajine Kosovo“.Šta ste dobili osim izgubljenih ratova?Tvoja mržnja prema Albancima prerasta u vašu paranoju.

        1. Srbi su radili isto ono što su Hrvati radili Srbima. Jedini problem je što ste vi Hrvati smatrali da će se ponovo dogoditi 1941 godina i da će Srbi, i dalje, mirno, pognutih glava, odlaziti na gubilišta kako bi Hrvati mogli mirno da „rade svoj posao“. Hvala Bogu da ste Vi Hrvati imali toliko uspešnih bitaka kroz istoriju, samo što ne možete da ih se setite. Da nije bilo Srba još biste bili po austrijskim konjušnicama i grlili debele zadnjice svojih gospodara i njihovih konja. Nije to mržnja prema Albancima već, ljubav prema svom narodu. Inače, pitanje za Vas? Zašto se predstavljate kao „Miodrag iz Peći“? Da li mu zavidite ili Vam je san da postanete neko kao što je on?

        2. @lazni Miodrag iz Peci

          Sta ste vi radili u Jasenovcu? Samo to, ostale vase zlocine, pre i posle toga ne treba ni spominjati. Srbi bi trebali mnogo da se potrude da se izjednace sa vama u zlocinima i proterivanju a kamoli da povedu i da tebi i slicnima daju povoda da izigravate moralne gromade.

    4. Promasio si temu.
      Niko ne odrice postojanje domorodackih plemena na Balkanu, vec naglasava cinjenicu da to nisu Srbi i sa srpskim verskim i kulturnim nasledjem
      nemaju nista. Ako su nekakvi ‘Arbanasi’ postojali i bili pomenuti kao takvi u Dusanovom Zakoniku, bas to znaci da isti nisu bili Srbi. Etnicko-genetski entitet, mozda, ali kulturno-verski siguro ne!

      1. A ko su bili oni pre arbanasa, ma sta se pod tim imenom podrazumevalo? Mozda su i to bili Srbi koji nisu bili hriscani? Zasto bi oni bili arnauti odnosno Albanci? Kinezi mogu sutradan, istom logikom i istim „argumentima“, da tvrde da su te prostore naseljavali oni pre nego sto su ih „zli“ Srbi proterali?! Gospodine, nema nikakvih pisanih niti arheoloskih tragova albanskog postojanja na tim prostorima. Vise su tragova ostavile ptice koje su u Cileu, preko svog izmeta, stvorile cuvenu „cilsku salitru“ nego ovaj „nsjstariji narod“ na prostorima KOSMET-a. Uostalom, otkud Vi znate kakvog je „etnicko-genetskog“ ili kulturno-verskog porekla bio taj narod koji je tu ziveo pre Srba?

        1. Prvo, postoji tzv. ‘Paleogenetska karta Evrope’ na kojoj rade veliki nemacki univerziteti, vec godinama. Baze podataka i DNK analize grobova iz svih regija Evrope, i mapiranje njihovih karakteristika, u nazad do 2000 godina. Informisite se sta ista sadrzi, … vrlo je interesantna, i na vasu srecu i zadovoljstvo, nisu je pravili Srbi.
          Drugo, jedini relevantni i nepristrasni ‘dokaz’ o postojanju domorodackih plemena u tada veoma retko naseljenim Dinaridima, su ostavili starorimski istoricari u vreme sirenja njihove Imperije na istocnu obalu Jadrana. Umesto mitraljiranja recenicama u kojima je tesko naci leksicki i logicki smisao, uoznajte se sa imenima plemena tadasnjih stanovnika, poput Liburna i Morlaka koji su u to vreme u punom srodstvu i kontaktu sa vasim ‘Arbanasima’ (sta god taj termin znacio). Da vas podsetimo, da su pomenuti dusanovi Arbanasi, par vekova posle njegove smrti, raseljavani i vecno ugnjetavani od strane Srba, ucestvovali, rame-uz-rame sa vojskom Cara Lazara i Obilica u Kosovskom Boju, u ocajnoj nadi da ce izbeci islamizaciju i otomansku konverziju, pod kojom su se konacno ‘ostvarili’ kao nacija, sa svim pratecim klturnimmi politickim posledicama muslimanske drzave u sred’ hriscanske Evrope..
          Trece, NaNO3 (Salitra) nastaje iz morske soli, prirodnim putem, isparavanjem i koncentracijom, za razliku od vasih komentara i stavova koji ocigledno jesu proizvod pticijih fekalija.

          1. Za mene je ono što nisu „pravili Srbi“ apsolutno nevažno?! Zar očekujete od dželata da naprave nešto što ne liči na omču? Ili, da budem jasniji, zar očekujete da verujem nemačkim teorijama, kada je u pitanju prošlost naroda kome pripadam?

  3. Ocekuje se navala srpskih autosovinistickih i albanskih (+ koji Hrvat, Milogorac ili Bosnjak) sovinistckih „istoricara“ sa jedva zavrsenom osnovnom skolom koji ce naravno da „dokazuju“ da su Albanci „narod najstariji“, „potomci Ilira, Dardana i naravno Atlantidjana“. Jedino je nejasno kako ti „albanski starosedeoci’ nisu uspeli za sve te vekove da smisle ni neki svoj naziv za taj komad zemlje, nego koriste srpski naziv „Kosovo“.

    1. Jednostavno ce „resiti“ i problem imena?! Reci ce da je to izvorni arnsutski naziv, koji su srpski knjizevni nacional-sovinisti prisvojili. Duvljacima nije potrebna nauka i ligika. Tamo je na ceni, i respektuje se samo dobra motka. Ostalo su sve gluposti.

  4. Hajd da zanemarimo Istoriju. Svako je kroji kako mu odgovara! Sta kaze arheologija? Ako su ‘ispod’ srpskih objekata nadjeni albanski/ilirski, sa kojim pravom mi mozemo da negiramo da oni nemaju pravo na izjavu da su to i njihovo kulturno nasledje. Ostavite strasti po strani i uvazavajte sta drugi iznose. Objektivnost, a ne dnevna politika!

  5. Ne razumem! Zar niste OVO isto objavili pre neki dan? I zar nama svima nije dosta mrznje i ponizavanja? Da li je to pristojno smatrati SEBE boljim od dtrugih? Da li je izvrtanje cinjenica nedostojno jednog istoricara, potrebno da bismo se pokazali NADMOCNIM nad Albancima? Koje po svemu sudeci vecina Srba vidi kao neprijatelje, a ne protivnike? Da li je ponovo u igri prica ko je stariji Srbi ili amebe, koja nas je vec kostala mnogo vise nego sto smemo i da priznamo? Da li su, logicko pitanje, i sve muslimanske bogomolje u Srbiji vlasnistvo Turske? A kada vec sa takvom nadmenoscu vidimo druge, sta mislite da neki misle o nama? Koji nemamo nijedan srednjovekovni zamak, naprimer? Ili nama, koji smo prvi medicinski fakultet otvorili 1919.god? Zato je ovo sti pise, u najmanju ruku RUZNO. Razocaravajuce za citaoce Danasa.

    1. @profesorka

      Da li je pristojno da Albanci svojataju tudju kulturnu bastinu, da nasilnicki albanizuju sve sta je na Kosovu, sto izmisljaju i lazu u ime svog neizivljenog sovinizma? To je u redu? Na to nemas primedbi? Ti si kao „profesorka“?

      1. Nazalost jeste. Ona je jedan od profesora zahvaljujuci kojima mi danas imamo generacije anacionalnih, alavih i tupavih ateista, koji kao zombiji samo vegetiraju na ovom svetu. Njima je svejedno ciji je „kukuruz“ ili „belo“. Da su profesorku silovali, kao sto su mnoge uciteljice i profesorke srpske nacionalnosti dozivele, mozda bi shvatila a, mozda i ne. Ne smatramo mi sebe boljima od drugih vec ne dozvoljavamo da nas tretiraju kao ljudima nize vrednosti. Kako ono bese, sedite, jedan.

        1. @Profesorka; Najdobronamerniji human odgovor na neviđeno idejno nepodoštavanje civilizacijskih vrijednosti u tekstu.

      2. Sovinizam jeste ozbiljno izbegavanje stvarnosti, od koga ocigledno bolujes i ti. Autosovinizam NE POSTOJI. A to sto vi koji mislite da ste veci Srbi od ostalih jer smatrate da ste uvek u pravu ne znaci da ste BOLJI od nas vec samo OGRANICENI.

        1. @Profesorka

          Na zalost postoje i sovinizam i autosovinizam, ovi drugi su oni koji mrze sopstveni narod, narod iz kojeg poticu i koji velicaju i opravdavaju svaki drugi sovinizam koji je na stetu naroda iz kojeg poticu. Ima ih (vas) na zalost jako puno u Srbiji. Ima li vece ogranicenosti nego one koju ispoljavas u zadnjoj recenici komentara koji si napisala? Nema. Tako da…

          1. Капирам – то је оно кад добијете кеца јер вас наставница „мрзи“… Седи, један!

          2. @Миливоје Радаковић

            Dobio si ti izgleda bas puno keceva cim imas potrebu da se „svetis“ preko komentara.

    2. @profesorka

      Cenim da bi pala u trans od srece i radosti da kojim slucajem naslov glasi „Nema Srba u srednjem veku“, tada bi uzdizala u nebesa autora takve tvrdnje, zar ne? Mnogo si tipicna i predvidljiva, bas kao i svi iz tog autonacisticko-nvoidno-stokholmski sindrom drustvanceta.

  6. Referenca internacionla enciklopedija dostupna slobodno.
    Orignalna informacija:
    „The Gropa family was an Albanian noble family which ruled the region between Pogradec, Ohrid and Debar in the period 12th — 14th century
    Country:
    Kingdom of Sicily (fl. 1273)
    Serbian Empire (1355-1371)
    Serbian Empire Vassal to Mrnjavčević family[2]
    Albanian League of Lezhë (1444-1450)

    Skanderbeg, believed to have been the medieval king in the 15th century.

    Lokalna verzija(shs):
    Porodica Gropa bila je albanska plemićka porodica koja je vladala regionom između Pogradeca, Ohrida i Debra u periodu 12. – 14. veka
    Države:
    Kraljevina Sicilija (fl. 1273)
    Srpsko carstvo (1355-1371)
    Srpsko carstvo Vasal porodici Mrnjavčević [2]
    Albanska liga iz Leže (1444-1450)

    Za Skenderbega se veruje da je bejao srednjovekovni kralj u 15. veku.

    -Objektivstički stil priopćenja skladnih arhifaktičkih podataka i stilski odgovorno sa istorijske distance – za bolju razliku od „ministarskih“ „“prosvetara““ tvoraca nacionalnih kompleksa SR.

    1. Problem je sto, da mozes, svoje ‘albjanske Grope’ iz 14 veka da intervjuises danas, oni se ne bi izjasnjavali ni kao Albanci, ni kao Muslimani jer ni jedno ni drugo u to vreme nije postojalo! Grope su bili hriscanske velmoze u cijem se dvoru i okruzenju govorio Grcki. Svo to ‘Albansko’ na koje neki od vas insistiraju je izmisljotina ‘Prizrenske Lige’ i druge polovine 19 veka.
      Zato su tvoje ‘cinjenice’ obicna namontirana lupetanja!

    2. Bravo Neki ,otvorio si stranu enciklopediju … jer tamo neki stranci OBAVEZNO znaju bolje našu istoriju nego mi …. i onda ti je Radomir objasnio neke stvari.
      Aj sad opet iskopaj nesto iz enciklopedijice pa da ti Radomir i to rastumači ozbiljnim činjenicama iz ozbiljnih knjiga balkanskih ozbiljnih istoričara.
      Jer i takvi postoje ,mozda vam smetaju ali ipak postoje.

    3. Poštovani,
      mislim da je Vas i još neke komentatore zbunio naslov „Nema Albanaca u srednjem veku“. Novinar ovog teksta je, nadam se nenamerno, iskrivio reči kolege Ristića koji tvrdi da Albanaca nema na Kosovu u srednjem veku. O toj tvrdnji svedoči i izvor koji ste citirali: albanska feudalna porodica koja upravlja teritorijom oko Ohrida i Debra, što, složićete se, nije Kosovo i Metohija.
      Pozdrav!

  7. Pitanje za ovako skandaloznu „patvorevinu“ g-dina, da li su Albanci bili „na strani“ Otomanskog carstva(kontra stereotip pitanje) ili jesu pokoreni (kao i većina Balkana) i potom se borili za nezavistnost? Dalje g-din nije svestan ni viševjerničke populacije(multikonfesionalnosti):
    „In the 2011 census the declared religious affiliation of the population was: 58.7% Muslims, 13.79% undeclared, 15.03% Catholics, 21.75% Orthodox believers, 5.49% other, 2.5% atheists, 2.09% Bektashis and 0.14% other Christians “
    Jedino mi se dopala floskula iz intrevijua da „istoričari“ ne treba pratiti političke ambicije već saznanja ali je ipak objava samo unutar-nacionalistčka provokacija, u nekoliko, kulturnijeg čitalaštva.

    1. Samo nam objasni odakle si pokupio ‘2011 Census’, jer isti ( zvanicno) niti je sproveden, niti su mu ikada objavljeni podaci, sto je osnovna i jedina svrha Censusa (popisa stanovnistva)?
      Sa druge strane, tvoji podaci su tacni!
      Taj popis su (privatno) na Kosovu sproveli Amerikanci, za svoje potrebe (zato ga i zoves ‘Census’?!), ali su njegove rezultate (koje ti navodis) ‘zadrzali’ za sebe. Zvanicno, javnog popisa stanovnistva na Kosovu nikada nije bilo! Verovatno iz razloga sto je tim istim (americkim) Popisom utvrdjeno da na Kosovu zivi samo 900 000 stanovnika koji se izjasnjavaju kao Albanci?! Neprijatan broj za velikoalbansku ambiciju.
      Ali, jos toliko ih cuci u Svajcarskoj, Nemackoj i Americi.
      Valjda jedva cekaju da se vrate, … ?

      1. Cenzus se odnosi na Albaniju – tim podatcima sam predstavio multikonfesionalo okruženje koje je istoričar isključio „to prosto nema nikakve veze sa Albancina. Zašto oni koji su rušili sada svojataju kulturno nasleđe“. To sam naveo protiv javnih religijskih stereotipa ovde. Da ne banalizujem previše ali obzirom da postoje crkve u Albaniji zašto to ne bi normalno trebalo značiti i da su Albanci Kosovski tako radili i na Kosovu i Metohiji? Treće pitanje, posebno, gde su vredne bazilike iz vremena Moesie na ovim prostorima, – ukopane u arhelogiji a što?

        1. @Neki

          Postojanje pravoslavnih crkvi i manastira na teritoriji Albanije ne dokuzuju da su ih Albanci gradili i da su tako nesto mogli da rade i na teritoriji Kosova nego su pokazatelj istog procesa koji se pokusava ponoviti i na Kosovu a to je nasilna i agresivna albanizacija tudje, (srpske, grcke itd.) verske i kulturne bastine u oblastima gde Albanci postaju vecina. U svakom slucaju, osim Sci Fi teorija i zamena teza da su Albanci MOGLI da na Kosovu grade crkve i manastire, potrebni su DOKAZI sa imenima graditelja, ko je platio izgradnju, ko se nalazi na freskama, ko je izgradio crkvu na cijim osnovama je izgradjena novija crkva, dokaz za vezu izmedju danasnjih Albanaca i Dardana ili drugih ilirskih i tracanskih plemena itd. A sve to Albanci i oni koji simpatisu njihovo sirenje i sovinizam nemaju. Samo besomucno ponavljanje lazi za koje se nadaju da ce postati istina. Ali nece.

        2. Ne mozes da dokazes ni da su te crkve u Albaniji izgradili Albanci a kamoli da mozes to da preneses na Kosovo i Metohiju. Probajte nesto da izgradite i napravite sami. Evo, imate lepu kolekciju „spomenika“ americkim politicarima, cuvajte to i bastinite, veruj, niko vam to nece hteti oduzeti, to je „autohtono“ samo vase.

    2. @Neki

      Citatima sa Wikipedije mozes da impresioniras samo one koji ne znaju kako funkcionise Wikipedia i kako se na njoj postavljaju postovi. Ako kanis da ulazis u diskusiju sa jednim istoricarem, prvo bi morao da zavrsis i neku skolu.

      1. Oну Панте Срећковића и чика-Добрице калемара?!

  8. A u kom veku su se pojavili Sloveni (Bugari) na Kosovu?Došli na pustinju bez stanovništva?

    1. Izgleda da su, neznajuci, dosli u Veliku Albaniju, ali je domorodcima trebalo 14 Vekova da se opismene, opasulje, izmisle sebi ime i identitet koji nisu imali, i krenu da maltretiraju i proteruju svakoga kome noge ne smrde kao njima?!

    2. @Vratite mu mozak!

      Zna se koga su zatekli Sloveni prilikom doseljavanja na Balkan i zna se da ti koje su zatekli veze nemaju sa danasnjim Albancima i to nece promeniti nikakve albanske lazi i muljanja.

      1. I svi koje su zatekli su uskoro nestajali kao grupisani ethos iz više oblasti Cincari, Vlasi, Šokavci …

  9. Od 34 komentara, 30 je napisao istoričar povređene sujete setivsi se da zaista nije procitao Zakonik Cara Dusana i Srpske narodne junacke pjesme.

    1. @Realno

      Vidi se da si ti bas nacitan, mora da si „istoriju“ zavrsio na Megadens „univerzitetu“ u Kukesu.

  10. Istoričar tvrdi da nema tragova Albanaca na Kosovu i Metohiji u srednjem veku, novinar je, nadam se nenamerno, većinu komentora odveo na pogrešnu stranu. Ruku na srce, ta većina ne čita tekst sa razumevanjem….

Ostavite komentar


Politika

Zajedno Vojvodina: Desetak odbora napustilo stranku zbog raspuštanja odbora u Novom Sadu i Pančevu 10

Zajedno Vojvodina: Desetak odbora napustilo stranku zbog raspuštanja odbora u Novom Sadu i Pančevu

Nakon što je centrala stranke Zajedno, zbog najave učestvovanja na loklanim izborima 2. juna, danas raspustila odbore u Novom Sadu, Nišu i Pančevu, iz solidarnosti i odbijanja centralističkog tretmana, članstvo i rukovodstvo još desetak gradskih odbora, među kojima su Zrenjanin, Kula, Sombor, Srbobran, Kikinda, Vrbas, Subotica i Novi Bečej, momentalno je podnelo ostavke, saopšteno je danas iz pokrajinskog odbora Zajedno Vojvodina.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.