Ko je Robert Hanter Bajden, sin predsednika SAD, protiv koga se vodi istraga u kojoj je Vuk Jeremić "ključni svedok"? 1EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Borba dve porodice – Bajden i Tramp – u srcu je sadašnje američke politike, ali ono kuca i u Srbiji, potvrđujući koliko se svetske podele protežu dubinom i unutar različitih i dalekih društava.

Jer, naš je bivši ministar Vuk Jeremić dobio poziv da se, u istrazi sina američkog predsednika koju vode republikanci, pojavi kao „ključni“ svedok.

To Jeremić izgleda neće da učini, uprkos anonimnim pozivima „pomozi Trampu“.

Tramp uostalom, nije pomogao ni samom sebi, kada je jula 2019. zovući Volodimira Zelenskog tražio da se istraže veze Roberta Hantera Bajdena sa ukrajinskom energetskom kompanijom Burizma.

Ako smo pomislili da je to kao holivudski film, o Hanteru Bajdenu američki konzervativci i jesu snimili film, ali dokumentarni, i naravno na lokacijama u Srbiji.

„Da biste tačno opisali život Hantera Bajdena, potrebni su vam striptiz barovi i puno lepih žena. Srbija ima mnogo i jednog i drugog“, objasnio je portalu Politiko jedan od producenata.

Pre tog filma, Hanter Bajden je 2021. u ispovesti za BBC „priznao“ da njegov život „nije tabloid“.

„Ne pripadam administraciji, pripadam porodici“, rekao je.

Hanter Bajden je advokat, komandant mornarice, investitor i lobista, čiju su imovinu američki izvori 2022. procenili na „samo“ 20 miliona dolara.

Američki mediji ga opisuju kao pametnog, zgodnog muškarca i poletnu ličnost.

On je drugi sin predsednika SAD Džoa Bajdena. Radio je i sa predsednikom Džordžom V. Bušom i Barakom Obamom od jula 2006. do januara 2009.

Rođen je 4. februara 1970. i odrastao u Delaveru, rano školovanje završio je u katoličkoj srednjoj školi. Na Univerzitet Džordžtaun je diplomirao istoriju, a na Jejlu doktorirao pravo.

Njegova majka i mlađa sestra poginule su u saobraćajnoj nesreći kada je imao samo dve godine, a stariji brat, koji je služio i u Iraku i na Kosovu, preminuo je 2015. od kancera. Mlađa polusestra Hantera Bajdena je Ešli Bajden.

Hanter Bajden je u prvom braku sa Ketlin Bul proveo oko 24 godine, razveo se 2017. Ponovo se oženio Melisom Koen, južnoafričkom filmskom rediteljkom 2019. Ima petoro dece.

Njegov stric Džejms Bajden i on zajedno su držali vlasništvo nad hedž fondom Paradigma Global Advisors. Hanter je bio izvršni direktor ove kompanije od 2006. do 2011. godine.

Nakon toga je pokrenuo svoju konsultantsku firmu Seneka Global.

Hanter Bajden je bio direktor odbora Svetskog programa za hranu SAD, koji podržava slične pograme UN.

Bela kuća u kojoj „stanuje“ njegov otac i lider američkih demokrata, tvrdi da nije bilo nikakvih nepriličnih Hanterovih poslovnih aktivnosti i naziva republikansku istragu stranačkim „lovom na veštice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari