Vuk Jeremić za Danas o pozivu da svedoči u istrazi članova porodice predsednika Bajdena 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Ovo je obračun na vrhu američke politike, između demokratske administracije u Beloj kući i republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa SAD. Ranije je demokratska većina optuživala predsednika Trampa, sada republikanska većina optužuje predsednika Bajdena, ali to je njihova unutrašnja politika u koju nemam želju a ni obavezu da se mešam, kaže za Danas Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Jeremić tako odgovara na upit  Danasa da komentariše poziv da svedoči u istrazi koju sprovodi odbor Kongresa o poslovima članova porodice američkog predsednika.

„SAD su ozbiljna država i da u vezi sa mnom postoji bilo kakva sumnja, sigurno ne bih preko medija bivao pozivan u Kongres, već bi mi poziv stigao iz pravosuđa. To se nije dogodilo, niti će se dogoditi, jer se ovde radi isključivo o političkom sukobu centara moći u SAD“, dodaje Jeremić.

„Naravno da kao bivši predsednik Generalne skupštine i kandidat za generalnog sekretara UN imam kontakte u samom vrhu političkog i poslovnog establišmenta i u Americi i u Kini, kao i u Evropi i mnogim drugim krajevima sveta. Te će veze biti i te kako od koristi kada budemo Srbiju podizali iz blata u koje ju je gurnuo aktuelni režim“, kaže predsednik Narodne stranke.

„Inače, mislim da su saslušavanja pred parlamentom nesumnjivo dobra praksa u demokratskim državama. Zamislimo da je u Srbiji moguće organizovati anketni odbor u skupštini u kojem bi recimo Miroslav Aleksić ili Vladimir Gajić mogli da ispituju neku od afera koje su potresle državu i javnost, poput slučaja „Jovanjica“ ili povezanost vrha države sa navijačkim grupama i njihovim vođama osuđenim za teška krivična dela“, zaključuje Vuk Jeremić za Danas.

Šta je dosad objavljeno o istrazi republikanskog Odbora za nadzor vlade

Jeremiću je dat rok da do 7. marta pošalje sve dokumente i informacije od 2014. godine do danas sa sinom i bratom američkog predsednika Robertom Hanterom Bajdenom i Džejmsom Bajdenom, zatim sa Erikom Šverinom, Devonom Arčerom i Džejmsom Gilijarom, kao i dokumente i komunikacije sa bilo kojim saradnikom kineske kompanije CEFC-a, uključujući predsednika Le Đianminga i Patrika Hoa.

Šverin, Arčer i Gilijar su bivši poslovni partneri Hantera Bajdena.

Traženo mu je i da odgovori da li mu je poznato, da li je Ministarstvo pravde redigovalo ime Hantera Bajdena, sina američkog predsednika, iz dokaza 2739R u predmetu SAD protiv Patrika Hoa.

Jeremiću je dat rok i da do 14. marta da sa članovima Odbora za nadzor i odgovornost Kongresa zakaže intervju u vezi svih ovih pitanja.

 

Predsednik Odbora za nadzor i odgovornost pri američkom Kongresu, Džejms Komer, zatražio je, kako su objavili i američki i srpski mediji, od Vuka Jeremića da tom telu, u kome republikanci imaju većinu, dostavi sve dokumente, zapise i dokaze u vezi sa umešanošću porodice Bajden u inostrane poslovne poduhvate, koji su uključivali osobu povezanu sa Komunističkom partijom Kine i osuđenu za međunarodne šeme podmićivanja.

U pismu Komera upućenom Jeremiću, objavljenom u medijima, ukazuje se da Odbor istražuje slučaj predsednika Džozefa Bajdena i veze njega i njegove porodice i saradnika sa određenim međunarodnim i domaćim poslovnim transakcijama i praksama.

Kako se navodi, pregledom svedočenja u slučaju SAD protiv bivšeg operativnog šefa kineske kompanije CEFC Čajna Enerdži Patrika Hoa, osuđenog za međunarodno podmićivanje i pranje novca 2018. godine, utvrđeno je da Jeremić ima evidenciju i informacije u vezi sa poslovanjem porodice Bajden sa inostranstvom.

Navodi se da je preko pomenute kompanije kineska Komunistička partija došla do kontakta sa porodicom Bajden kako bi proširila svoj energetski uticaj u SAD.

Pominje se i Jeremićevo svedočenje iz 2018. pred sudom u Njujorku.

„Tokom suđenja, svedočili ste u vezi sa vašim poslovnim odnosima sa određenim zvaničnicima CEFC-a, uključujući predsedavajućeg Li Đianminga i Patrika Hoa, koga je zastupao Hanter Bajden“, dodaje se.

Navodi se i da Odbor istražuje da li je predsednik Bajden znao ili je bio umešan u taj slučaj i da je utvrđeno da je Jeremić razvio poslovni odnos sa Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicima i komunicirao sa njima o CEFC.

„Tokom suđenja Patriku Hou, svedočili ste da vam je CEFC platio stotine hiljada dolara godišnje za posao ‘konsultanta’, kao i da ste posredovali u upoznavanju Bajdena Hantera sa predstavnicima kineske kompanije“, navodi se u Komerovom pismu Jeremiću.

Kaže se da je Jeremić svedočio da je organizovao večeru između predsedavajućeg CEFC-a Lija Đianminga i još jedne osobe u Vašingtonu, 6. decembra 2015.

Američki mediji u vestima o zahtevu Odbora, pominju da je Jeremić bio ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajuću Generalnom Skupštinom UN od 2012. do 2013. godine, kao i da ga je Džejms Komer nazvao „ključnim svedokom u istrazi“.

Mediji podsećaju i da je Patrik Ho, osuđen za međunarodno podmićivanje i pranje novca 2018. godine, bio šef operacija Čajna Enerdži (CEFC) sa sedištem u SAD.

Njujork post piše da je u mejlu 30. novembra 2015. godine, pronađenom u laptopu Hantera Bajdena, Jeremić rekao drugom Bajdenovom saradniku, Eriku Šverinu, da će večerati u Vašingtonu sa predsednikom CEFC-a Lijem Đianmingom.

„On je veoma mlad i dinamičan (39), sa vrhunskim vezama u svojoj zemlji. Nedavno su počeli da ulažu u inostranstvo milijarde dolara i planiraju da urade mnogo više. Želeo bih da pozovem Hantera da mi se pridruži na ovoj privatnoj večeri mala večera – ovo nije događaj bilo koje vrste. Uveren sam da će u budućnosti iz toga proizaći mnogo zanimljivih projekata“, napisao je Jeremić u tom mejlu.

Kako se navodi, Šverin je odgovorio da će Hanter biti na putu i da možda neće moći da prisustvuje večeri, ali da će se još javiti.

Jeremić je na suđenju Hou 2018. svedočio da je pokušao da ugovori večeru između predsedavajućeg CEFC-ja Lija Đijanminga i osobe čije je ime redigovano, piše Glas Amerike.

Prenosi i da je Jeremić je kasnije u za Vašington post izjavio da „nije učestvovao u upoznavanju Hantera Bajdena i Lija“.

Energetska kompanija CEFC proglasila je bankrotstvo 2020, i sada je u vlasništvu Komunističke partije Kine, podseća Glas Amerike.

Predsednik Odbora za nadzor i odgovornost pri američkom Kongresu Džejms Komer, republikanski kongresmen iz Kentakija, rekao je da postoje „zabrinjavajuća pitanja“ u pogledu poslovnih transakcija Hantera Bajdena i predsednikovog brata Džejmsa, koja zahtevaju dublju istragu.

Republikanski članovi Kongresa već godinu analiziraju poruke i finansijske transakcije pronađene tokom pretrage Hanterovog laptopa, a sada imaju pravo da šalju obavezujuće pozive na svedočenje i sprovode agresivniju istragu.

Porezi i strane poslovne transakcije Hantera Bajdena su već pod federalnom istragom.

Hanter nikada nije imao položaj u predsedničkoj kampanji ili u Beloj kući, ali njegovo članstvo u odboru jedne ukrajinske energetske kompanije i pokušaji da sklopi poslovne ugovore u Kini već dugo pokreću pitanja o tome da li je za to koristio uticaj svog oca.

Predsednik Bajden rekao je da nije razgovarao sa svojim sinom o njegovim poslovima u inostranstvu i nema indikacija da je i američki predsjednik obuhvaćen istragom federalnih organa, prenosi Glas Amerike.

Bela kuća tvrdi da nije bilo nikakvih nepriličnih poslovnih aktivnosti i naziva Komerovu istragu stranačkim „lovom na veštice“.

Odbor za nadzor vlade je u februaru već održao pretres sa bivšim zvaničnicima kompanije za društvene medije Tviter o laptopu Hantera Bajdena. Oni su odboru rekli da su „napravili grešku“ kada su blokirali tvitove o Hanterovom laptopu, ali su izjavili da vladini zvaničnici nisu uticali na njihovu odluku.

Republikanci tvrde da je Tviter sarađivao sa vladinim zvaničnicima i medijima da se potisne članak Njujork posta o sadržaju nađenom na laptopu, dve nedelje uoči Bajdenove izborne pobede 2020. nad Donaldom Trampom.

Šta je Jeremić rekao na sudu 2018. godine

U novembru 2018. Jeremić je u Njujorku, na suđenju Patriku Hou, biznismenu iz Hong Koga, rekao da nikada nije svedočio “ničem neprikladnom” po optužbi za podmićivanje vladinih čelnika u dve afričke države, prenela je tada agencija Asošijeted pres.

Jeremić je pred sudskom porotom kazao da je otvorio diplomatska vrata za Čajna Enerdži (CEFC), koji planiraju poslove širom sveta, a po izlasku iz suda je izjavio da mu ovi poslovi nikada nisu budili zabrinutost.

“Nikada u mom životu nisam video da optuženi iznosi nešto nepropisno”, rekao je Jeremić.

Jeremić je izveštaču AP-a pokazao i pismo američkog Ministarstva pravde u kome se navodi da je na sud pozvan kao svedok, ne kao optuženi.

“Za mene je veoma bitno da skinem ljagu sa imena Srbije”, izjavio je američkim medijima Jeremić.

Osim Hoa, sud u Njujorku za podmićivanje optužio je u tom postupku i Sama Kutesa, ministra inostranih poslova istočnoafričke države Uganda, takođe poput Jeremića, bivšeg predsednika Skupštine UN tokom 2014. i 2015. godine, preneli su mediji.

Jeremić i pravni tim Narodne stranke tada su zatražili od glavnih urednika pojedinih medija da demantuju „mnoštvo laži i kleveta“ objavljenih prethodnih meseci o navodnoj Jeremićevoj umešanosti u međunarodnu korupciju, i zapretili tužbom.

Pravni tim Narodne je tada sapštio da su pojedini mediji u Srbiji „u poslednjih sedam meseci u ukupno 205 objava iznosili i prenosili najbrutalnije laži o navodnoj umešanosti predsednika NS Vuka Jeremića u međunarodnu korupciju“.

„Moje svedočenje se odnosilo na činjenicu da sam upoznao Patrika Hoa i bivšeg šefa diplomatije Senegala Tidijana Gadija, ne i na njihovu dalju saradnju, jer u njoj nisam učestvovao“, naglasio je u pisanoj izjavi Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari