Robert Kozma o zadržavanju Rade Trajković: Ozbiljno se moramo zapitati da li je Srbija država ili despotija 1Foto: Ne davimo Beograd

Robert Kozma, poslanik iz redova pokreta Ne davimo Beograd, za Danas kaže da predsednik Srbije po potrebi političkim neistomišljenicima ukida osnovna prava.

On je komentarišući zadržavanje Rade Traković, srpske političarke sa Kosova, na prelazu Merdare sa Kosovom, i nedopuštanju joj da sa prelaza ode već 19 sati, kaže da „Vučić po potrebi svojim političkim neistomišljenicima ukida osnovna ustavna pravac“.

– Ozbiljno se moramo zapitati da li je Srbija država ili despotija u kojoj svi moraju da laskaju samoproglašenom vrhovnom autoritetu?! Nikako ne smemo dozvoliti da bilo kakve političke podele i razlike u političkim stavovima služe kao opravdanje za protivpravno zadržavanje i sprečavanje da Rada Trajković uđe u Srbiju. Ona je državljanin Srbije i ne može joj se uskratiti ulazak u njenu državu, a nikako nema opravdanja da bez pravnog postupka bude zadržana na administrativnom prelazu, da su joj dokumenta oduzeta i da nije obaveštena o čemu se radi – ukazuje Kozma.

Kako zaključuje, ukratko, radi se o suspenziji pravnog poretka, samo zato što njene stavove ne deli vladajući naprednjački režim.

Podsetimo, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i savetnica Nenada Rašića, ministra u kosovskoj vladi, Rada Trajković, od sinoć u 19 i 30 sati čeka na administrativnom prelazu Merdare pošto joj je onemogućeno da se vrati u Srbiju.

Ona za Danas kaže da je razlog zbog kojeg joj se ovo dešava taj što Aleksandar Vučić u poslednje vreme više ne kontroliše svoje reakcije i doživalja je kao nekog od koga mu preti opasnost.

– Čim angažuje ovoliku policiju i BIA oko mene, verovatno je u panici. Srećom što se ne uzbuđujem i mirno sve podnosim. Čekam da vidim do kada će trajati njegovo iživljavanje – rekla je Trajković.

Angažovana je o advokatska kancelarija Zdenka Tomanovića koja u svom saopštenju između ostalog navodi da je zatražila od BIA i MUP-a podatke nužne radi pokretanja odgovarajućih pravnih postupaka „jer protivpravnost u postupanju prema građanima zabranjuju zakoni Republike Srbije, Ustav i međunarodnopravna dokumenta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari