Rode: Nije suština u nejasnim deklaracijama o prelaznom periodu, već hoće li Srbi primiti platu ili penziju 1Jurn Rod, ambasador Nemačke u Prištini Izvor: Tviter

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode, povodom odlaganja primene Uredbe Centralne banke Kosova, kojom se ukida dinar, za tri meseca, istakao je da nije suština u nejasnim deklaracijama za prelazni period od mesec, dva ili tri, već – da li će Srbi ove ili sledeće nedelje dobiti penziju ili platu.

„Ako imate rešenje, ja sam poslednji koji bi ga kritikovao. Ali, do sada smo videli, u zahtevima međunarodnih predstavnika i onih koji su pogođeni, videli smo zahteve; i odjednom, korak po korak, pojavljuju se nove objave: mesec, sad tri meseca. Ono što nam je potrebno je jasnoća za sve“, rekao je Rode.

Upitan da li ima pogoršanja kosovsko-nemačkih odnosa nakon poslednjih dešavanja, Rode kaže da „jedino što može sa sigurnošću da kaže jeste da je izvesno da je klima u kojoj sarađuju sa vladom unapređena“.ž

Rode ne sumnja da Kosovo ima puno pravo da postavi svoj monetarni suverenitet, ali je problem, prema njegovim rečima, u načinu sprovođenja i samoj odluci.

„Znate, Nemačka je jedan od najbližih partnera Kosova. Prošle nedelje, moj ministar odbrane je bio ovde. I još je rekao: Vi imate pravo da sprovedete ovu odluku, ali uradite to sa dužim planom implementacije; i to tako da svi budu obavešteni i da se niko ne plaši. I mi moramo da preduzmemo ovaj korak. Još ne vidim da smo došli do ovog koraka“, dodao je ambasador.

Prema njegovim rečima, Nemačka, kao i zemlje Kvinte, želi da Kosovo ostvari „svoj puni suverenitet“, ali da kritikuju jednostrano delovanje i nedostatak koordinacije.

„I, opet, imate jednostrani korak koji je najavljen vrlo brzo i kratko. I uzmimo za primer licenciranje banke. Licenciranje banke se ne obavlja za dva dana. Ili tri. Postoji proces. Procesi zahtevaju vreme. I rekao bih da kada imate plan, prvo postavite plan, a zatim odredite vremenske okvire. A ne obrnuto, prvo rokovi pa planovi“, rekao Rode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari