Rot odgovorio Ani Brnabić: U Nemačkoj nikada nisu organizovano sređivani birački spiskovi 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za spoljne poslove Mihael Rot izjavio je danas da nezavisna institucija poput ODIHR nikada u Nemačkoj nije potvrdila ogromne izborne nepravilnosti, organizovano sređivanje biračkog spiska i prevoz fantomskih birača.

„Draga Ana Brnabić, u pravu ste. Nemačka nije savršena. Hvala što ste nas podsetili“, napisao je Rot u odgovoru premijerki Srbije na njen komentar da nemački Bundestag više od 10 godina nije implementirao nijednu preporuku ODIHR-a.

Brnabić je sinoć na društvenoj mreži Iks uzvratila na poziv Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Beogradu da primeni sve preporuke iz izveštaja ODIHR-a i na ocenu Rota da izbori u Srbiji nisu bili ni fer ni slobodni – isticanjem da Bundestag ne primenjuje preporuke koje ODIHR ima za njega.

Brnabić se u objavi istovremeno obratila Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke i Rotu sa „dragi“ i poručila im: „Umesto što šerujete svaku i svakojaku vašu misao u vezi sa onim što se tiče drugih zemalja, i umesto što sebi dajete slobodu da držite slovo drugiima, a što, zajedno sa drugim nemačkim institucijama, ne primenite preporuke koje je ODIHR-a imao za vas“.

„Čini se“, dodala je Brnabić, „da niste implementirali nijednu jedinu od 2017. godine! Tako ne radi demokratija koja funkcioniše, dragi moji!“

Rot je pre toga napisao na Iksu da je „izveštaj ODIHR-a u potpunosti potvrdio, u vezi sa poslednjim srpskim izbrima, ogromne nepravilnosti i organizovano manipulisanje biračkim spiskovima, kao i prebacivanje fantomskih glasača“.

Ocenio je i da „ti izbori nisu bili pošteni ni slobodni“ i dodao, obraćajući se predsedniku Srbije rečima: „Tako ne radi demokratija koja funkcioniše, gospodine Vučiću“.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je, takođe sinoć, da je konačni izveštaj Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima u Srbiji jasan i da je sada od ključnog značaja da vlast u potpunosti primeni sve preporuke iz tog dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari