Ni u Beogradu niti u Prištini naš list juče nije mogao da u nadležnim institucijama dobije odgovor na pitanje da li je izborna tišina pred lokalne kosovke izbore, u nedelju, 3. novembra, obavezujuća i za medije u ostatku Srbije, gde će glasati prognani Srbi sa Kosova i Metohije.

Situacija je utoliko zanimljivija što se ovi mediji emituju i distribuiraju i na KiM.

Za sada je jedino izvesno da će Republička radiodifuzna agencija, držeći se propisa Republike Srbije, pratiti da li radio i TV stanice poštuju izbornu tišinu pred izbore na KiM, iako se oni, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, održavaju po zakonima samoproglašene kosovske države. Prema zakonima Kosova, koji se odnose i na parlamentarne i na opštinske izbore, medijima se zabranjuje da izveštavaju o predizbornim aktivnostima 24 sata uoči glasanja.

U vladinoj Kancelariji za KiM, čiji šef i ministar bez porfelja Aleksandar Vulin učestvuje u briselskim pregovorima, uputili su nas na Vladu Srbije, za koju kažu da je „jedina nadležna da proglasi izbornu tišinu“.

Resorno Ministarstvo kulture i informisanja, kako je Danasu rečeno, nije dobilo nikakvo uputstvo na temu lokalnih kosovskih izbora. U kabinetu ministra Ivana Tasovca su nam rekli da se obratimo Republičkoj izbornoj komisiji, gde međutim tvrde da „RIK nema nikakve veze sa lokalnim izborima i da uopšte nije nadležna za sprovođenje opštinskog glasanja“.

U Centralnoj izbornoj komisiji Kosova nisu mogli da se dogovore ko je nadležan za ovakvu vrstu informacija.

– RRA koja u redovnom monitoringu prati rad emitera, nadziraće i ponašanje radio i TV stanica i tokom izbora na Kosovu i Metohiji. U skladu sa Opšteobavezujućim uputstvom RTV stanicama u predizbornoj kampanji za lokalne, pokrajinske i republičke skupštinske izbore, izbore za predsednika Republike i izbore za nacionalne saveta nacionalnih manjina, koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije, emiteri su u obavezi da poštuju predizbornu tišinu. Agencija neće slati emiterima nikakvo posebno uputstvo za praćenje predizborne kampanje, jer uputstvo o praćenju izbornog postupka već postoji i objavljeno je na sajtu Agencije – kaže za Danas Dragan Lukić, izvršni direktor RRA.

Oliver Ivanović, kandidat Građanske inicijative SDP za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice i bivši državni sekretar Ministarstva za KiM, objašnjava za naš list da, „formalno, izborna tišina na Kosovu nije obavezujuća za medije u ostatku Srbije, ali sve zavisi od političke instrukcije vlade“.

Ivanović podseća da posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, prethodne vlade Srbije nisu imale svoje izborne liste na KiM, niti su učestvovale na izborima, tako da se izborna tišina van KiM nije poštovala.

– Za nas koji se zalažemo za bojkot izbora, svejedno je da li će mediji u ostatku Srbije poštovati izbornu tišinu, jer ni u jednom od njih, uz časne izuzetke, nismo mogli da se pojavimo i iznesemo svoje mišljenje i argumente – ocenjuje za Danas Marko Jakšić, član Štaba za antiizbornu kampanju Privremene skupštine AP KiM i poslanik DSS u Skupštini Srbije.

Vlada Kosova neće reagovati

Bez obzira na to da li će mediji van KiM poštovati izbornu tišinu, novinar i politički analitičar iz Prištine Imer Muškoljaj smatra da Priština 2. novembra neće sprečavati distribuciju srpske štampe. „Ako neko pokuša da spreči distribuciju štampe iz Srbije, to neće biti vlast Kosova, nego će to biti u okviru obračuna među srpskim strankama. Što se tiče kablovske televizije, Srbi na Kosovu ionako koriste srpske operatere, tako da ne verujem da će doći do „skremblovanja“ srpskih programa“, kaže Muškoljaj za Danas.

Manipulacije

Prema rečima Olivera Ivanovića, medijsko (ne)poštovanje izborne tišine van KiM manje je važno u odnosu na „opasnost od manipulacije glasovima birača u ostatku Srbije“. Na ovaj problem juče je upozorio i Pokrajinski odbor DSS za KiM, koji tvrdi da „krađa glasova tzv. interno raseljenih Srba treba da nadoknadi nedovoljnu izlaznost na severu KiM“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari